Paradoxul gatitului sanatos – acasa (III)

De multe ori auzim spunandu-se despre romani ca sunt ciorbagii. Ei bine, asa si este. Ne place, trebuie sa recunoastem ciorba. Si pentru a ne edifica asupra acestui tip de mancare sa facem o incursiune in lumea ciorbei, asa cum este ea azi.

CIÓRBĂ, ciorbe, s. f. Fel de mâncare care constă dintr-o zeamă (acrită) preparată cu legume, adesea și cu carne. ◊ Expr. A se amesteca în ciorba cuiva (sau a altuia) = a se amesteca (nedorit) în afacerile, în treburile altuia. A pune (sau a băga etc.) pe toți într-o ciorbă = a considera și a trata la fel mai mulți oameni, fără a ține seamă de valoarea, situația etc. lor deosebită. – Din tc. çorba. Sursa: DEX ’09 (2009)

ciorba

Ciorbă (pronuntie: [ˈt͡ʃorbə]), provine din persana shorba (شوربا), si a ajuns la noi datorita „prieteniei” multimilenare dintre noi si … turci care folosesc cuvantul çorba

Ciorba, asa cum vedem are o componenta ce ii confera o acreala specifica: fie datorita lamaii, fie datorita borșului sau utilizarii de “zeamă de varză acră”. In Moldova, cuvantul borș inseamna supa, asa ca atentie la confuziile iscate de acest mic dar gustos amanunt.
De obicei ciorba se serveste simpla, cu smantana sau iaurt, si de ce nu cu ceva extrem de iute, adica un ardei iute.
Tipuri de ciorbă:
• Ciorbă de burtă
• Ciorbă de fasole
• Ciorbă de cartofi
• Ciorbă de ciocănele
• Ciorbă de perişoare
• Ciorbă de peşte
• Ciorbă de praz
• Ciorbă de pui
• Ciorbă de oase
• Ciorbă de sfeclă
• Ciorbă de vacuţa
• Borş de burechiuşe

Ciorba taraneasca, numita traditionala, cu multe legume este o ciorba sanatoasa si evident foarte gustoasa. Ceapa, morcovii, patrunjelul radacina, pastarnacul, cartofii si ardeiul gras se curata, se spala si se taie marunt. Ardeiul iute se spala si se taie marunt. Fasolea verde se spala sub jet de apa rece. Rosiile se spala, se oparesc, se decojesc si se taie felii. Pasta de tomate se dilueaza in 50 ml supa. Patrunjelul verde se spala si se taie marunt. Orezul se alege de impuritati, se spala si se fierbe. Supa de oase se fierbe cu morcovii, telina, ceapa, pastarnacul, cartofii, varza alba si ardeiul gras inabusite in ulei. Cand legumele sunt aproape fierte se adauga pasta de tomate, fasolea verde, boiaua, orezul, rosiile, sarea si borsul si se mai fierb 5 minute. Borsul se fierbe si se spumeaza. Ciorba taraneasca cu multe legume se serveste fierbinte, cu patrunjel verde deasupra si ardei iute.

Ei si tocmai am ajuns la problema numarul 1, adica exact la ce ne doare mai tare: BORSUL.
Pentru eliminarea oricarui dubiu si consultand ce altceva decat un dictionar explicativ al limbii romane, aflam ca:
BORȘ, (2) borșuri, s. n. 1. Zeamă acră preparată din tărâțe de grâu, de secară sau de sfeclă de zahăr fermentate în apă. 2. P. ext. ciorbă preparată cu această zeamă. ◊ Expr. A-i sufla (cuiva) în borș sau a sufla în borșul cuiva = a se amesteca (neîntrebat) în treburile cuiva. (Fam.) A mânca borș = a minți. A-i da (cuiva) borșul = a-i țâșni cuiva sângele din nas. A se face borș = a se înfuria. ♦ (Arg.) Sânge. – Din rus., ucr. borșci. Sursa: DEX ’09 (2009)

Pentru o ciorba gustoasa ne trebuie un bors proaspat, si aici incep sa apara problemele. Producatorii de bors natural sunt relativ putini, gospodinele nu mai au timpul necesar sa-l prepare in casa asa ca acest mic neajuns a fost extrem de repede sesizat de producatorii de aditivi la plic, care cu ingeniozitatea oferita de sinteza au inceput sa copieze pana ca si borsul, asta daca profitul este cel scontat.
Asa au aparut pe piata numerosi producatori de bors la plic, cu compozitii care mai de care mai elaborate si mai sofisticate dar care nu mai au nimic de-a face cu sanatosul bors de odinioara. Citam din realizarile lor toxice si pline de aditivi:

Deli`kat Borș Magic cu Smântână 40 g Zer (LAPTE), maltodextrină, grăsime vegetală (de palmier), LACTOZĂ, , făină de grâu, acidifianți (acid citric, acid lactic), SMÂNTÂNĂ pudră 5% (grăsime din LAPTE, LAPTE degresat, antioxidanți (ascorbil palmitat, alfa tocoferol), potențiator de aromă (monoglutamat de sodiu), zahăr, regulator de aciditate (lactat de calciu), rădăcină de leuștean (1,1 %), tărâțe de GRÂU (1%), pătrunjel (1%), semințe de ȚELINĂ, făină de porumb (0,1%), arome. Nu este de post!
Deli`kat Borș Magic cu Verdețuri 70 g Sare, zahăr, făină de GRÂU, acidifianți (acid citric, acid lactic), potențiator de aromă (monoglutamat de sodiu), tărâțe de GRÂU (5%), grasime vegetală (de palmier), semințe de ȚELINĂ, verdețuri (pătrunjel (0,4%), leuștean (0,3%), mărar (0,1%)), regulator de aciditate (lactat de calciu), praz (0,3%), făină de porumb (0,1%), colorant (riboflavină).

Deli`kat Borș Magic cu Legume 180 g Sare iodată, acidifianți (acid citric, acid lactic), zahăr, potențiatori de aroma (monoglutamat de odium), amidon de porumb,tărâțe de GRÂU (4.5%), regulator de aciditate (lactat de calciu), morcovi (2%), rădăcină de leuștean (1,3%), grăsime vegetală (de palmier), pătrunjel, păstârnac (1%), semințe de ȚELINĂ ( 0,9%), praz (0,5%), făină de porumb (0,1%), colorant (riboflavină).
Deli`kat Borș Magic Original 20 g Acidifianți (acid citric, acid lactic), amidon de porumb, regulator de aciditate (lactat de calciu), sare, rădăcină de leuștean (3,5%), semințe de TELINĂ (3,2%), tărâțe de GRÂU (1,1%), grăsime vegetală (palmier), leuștean, extract de leuștean, făină de porumb (0,1%).
VEGETA Borș cu Legume 70 g Sare (max. 39%), potențiator de aroma ( glutamate de sodiu), acidifianți (acid citric, acid lactic), zahăr, amidon de porumb, maltodextrină, tărâțe de grâu 5%, corector de aciditate, (lactat de calciu), morcov deshidratat 1,5%, ceapă deshidratată 1,4, %, leuștean 1,1, %, țelină deshidratată 1%, ulei de palmier, praz deshidratat 0,3%, Frunze de pătrunjel deshidratate 0,3%, făină de porumb 0,1%, colorant (riboflavină). Poate conține urme de lapte și ouă.
VEGETA Borș cu Verdețuri 70 g Sare (max. 39%), acidifianți (acod citric, acid lactic), potențiator de arome (glutamat de sodiu), amidon de porumb, făină de grâu, tărâțe de grâu 5,2%, maltodextrină, zahăr, ulei de palmier, corector de aciditate (lactat de calciu), mărar deshidratat, 1%, leuștean 0,8%, praz deshidratat 0,25%, frunze de pătrunjel deshidratate 0,2%, făină de porumb 0,1%, colorant (riboflavină). Poate conține urme de țelină, lapte și ouă.
VEGETA Borș Original 20 g Acidifianți (acid citric, acid lactic), maltodextrină, zahăr, amidon de porumb, sare (max. 10,5%), corector de aciditate (lactat de calciu), țelină deshidratată, ceapă deshidratată, ulei de palmier, tărâțe de grâu 1.5 %, leuștean 1.3 %, colorant (caramel simplu), făină de porumb 0,1%. Poate conține urme de lapte și ouă. Nu este de post!
Maggi Borș 70 g Sare iodată, făină de grâu 18%, corector de aciditate (acid citric), amidon de cartofi, zahăr, legume deshidratate în proporții variabile 5,8% (morcov, ceapă, Frunze de țelină, ardei gras roșu, păstârnac), drojdie deshidratată (făină de secară, corector de aciditate (acid citric), ulei vegetal de floarea soarelui, potențiatori de aroma (glutamat monosodic, 5 `- ribonucleotida disodica), extract de drojdie, arome (conțin țelină), condiment (turmenic), colorant (riboflavine). Poate conține urme de lapte, ouă și pește. Nu este de post!

FUCHS BORȘ 20 g Acidifiant acid citric, amidon modificat din porumb, sare (12%), potențiator de aroma monoglutamat de sodium, țelină, extract de drojdie, pătrunjel, morcov, ceapă, leuștean, ulei vegetal de rapiță, aroma. Poate conține urme de: făină de grâu, ouă, soia, lapte, muștar, susan. Nu este de post!

Fine Life 20g Fabricat pt Metro Cash&Carry Romania SRL Acidifianti (acid citric si acid lactic), amidon din porumb, tarate de grau, faina din porumb, sare neiodata, telina, grasime vegetala de palmier, corector de aciditate(lactat de calciu), leustean.

Observatiii extrem de importante:

1. Majoritatea contin MONOGLUTAMAT DE SODIU – neurotoxic, cancerigen. Induce stari de greata, dureri de cap, ameteli, palpitatii, slabiciune si oboseala. Este interzis in Australia, insa este tolerat in Statele Unite.;
2. Unele nu sunt de post (zer, smantana, lapte), departe de reteta traditionala; contin chiar ou, ou care in mod cert nu are nimic de-a face cu reteta de bors traditional;
3. Unii coloranti introdusi sunt produsi de organisme modificate genetic;
4. Antioxidantii utilizati in marea lor majoritate sunt toxici;
5. Apar compusi exotici (ulei de palmier).
6. Mare atentie la acidul citric obtinut fie prin sinteza clasica, fie prin utilizarea de microorganisme modificate genetic. Nu este sanatos!
7. Amidonul in mod sigur provine din plante superioare modificate genetic.
8. Ascorbil palmitatul este o toxina pentru mediul inconjurator!

Si uite asa, ciorba noastra dorita sanatoasa initial, a devenit din nou, datorita “ajutorului nepretuit” acordat de marile companii alimentare, o sursa de aditivi, care otravesc si borsul si viata consumatorului. Astfel, ciorba muncita acasa de dumneavoastra, menita sa fie cat mai buna si mai sanatoasa ajunge sa fie exact ca cea pe care o gasiti ambalata la cutii metalice. Acum aveti insa posibilitatea sa alegeti deoarece APC Romania v-a oferit inca odata informatiile de care aveti nevoie!

Digg This
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s