Arome toxice in alimente procesate

Alte state au facut deja pasi semnificativi in interzicerea si eliminarea a șapte arome sintetice și a unei arome suplimentare din procesele de producție de alimente. Numai la noi in tara nimeni nu vrea sa se implica. Si asta este destul de trist tinand cont de toxicitatea acestora.

Dar sa vedem care ar fi aromele implicate si de ce este necesara interzicerea lor:

  1. Benzofenona (de asemenea, cunoscuta si sub numele de difenilcetona);
  2. Acrilatul de etil;
  3. Eugenil metil eter (de asemenea cunoscut si sub numele de 4-alilveratrol sau metil eugenol);
  4. Mircen (de asemenea, cunoscut si sub numele de 7-metil-3-metilen-1,6-octadiena);
  5. Pulegona (de asemenea cunoscut si sub numele de p-ment-4(8)-en-3-onă);
  6. Piridină;
  7. Stiren;
  8. Trans, trans-2,4-hexadienal.

Anterior toate aceste substante au fost in general considerate ca fiind sigure.
Studii recente au demonstrat fara nici un dubiu ca acestea nu îndeplinesc condițiile de siguranță minima și ca sunt cancerigene.

Benzofenonă este o cerneală utilizată la ambalarea produselor alimentare [1], dar care poate, să migreze în alimentele ambalate. Fenomenul nu este chiar nou, el fiind evidentiat de mult timp dar nu s-au luat nici un fel de masuri pana in prezent! Cel mai des este intalnita la ambalarea untului, margarinei.

Acrilatul de etil este un alt compus chimic folosit de asemenea în fabricarea de ambalajelor alimentare [2], care odata în contact cu produsul alimentar migrează si se regaseste in acesta.

Eugenil metil eterul este un aromatizant sintetic care potenteaza aroma în cel putin 12 alimente vegetale prelucrate industrial [3].

Mircenul este un produs chimic de sinteza care este utilizat la aromatizarea hameiului utilizat în fabricarea berii [4] și, care, de asemenea, potenteaza aroma in cel putin alte 7 alimente vegetale [5].

Pulegona [7] este o aromă sintetică care poate fi folosita cu precadere in guma de mestecat si in fabricarea scotch-ului, dar este utilizata si in produsele cu aroma de menta, de mai multe tipuri [8].

Piridina este un alt aromatizant sintetic, derivat de benzen si care poate fi folosit ca aromatizant pentru cafea și pentru produse care au un gust asemanator cu porumbul.

Stirenul este un compus chimic (monomerul) folosit la fabricarea de recipiente de plastic alimentare din polistiren, care de asemenea poate migra în alimente într-o perioadă relativ scurtă de timp [9].

Trans, trans-2,4-hexadienal este un aromatizant sintetic care are un miros floral de citrice verzi, proaspăt [10] și care este de asemenea utilizat în mai multe preparate alimentare si sucuri.
Modul în care acesti compusi sunt utilizate la fabricarea produselor alimentare, este tratat în Romania cu o nepasare criminala as putea spune!

Asta se intampla in situatia in care autoritățile cunosc deja efectele lor, numeroase studii fiind publicate pe aceasta tematica. Sta in puterea noastra sa le cerem sa ia masuri clare, legislative, tinand cont de capacitatea și responsabilitatea lor de a stabili faptul că o substanță chimică utilizata in industria alimentara si care este capabila sa provoace cancer la om si/sau animale nu isi are locul acolo.

Să sperăm că, autoritatile romane vor initia si aproba o lege in acest domeniu cat de curand. Altfel, consumatorii vor trebui sa sustina fie o petiție online fie o campanie de strangere de semnaturi care sa stranga insa suficiente adeziuni pentru a atrage atentia si a modifica ceva. Doar asa se vor trezi si cei din legislativul Romaniei si vor alinia legislatia la cea a celorlalte tari altfel, daca asteptam să acționeze ei din proprie initiativa vom astepta mult si bine, ca de obicei adica. În consecință cererea eliminarii acestor compusi din industria alimentara trebuie sa fie sustinuta de un numar cat mai mare de romanii, creandu-se astfel posibilitatea reala a excluderii acestor compusi din producția și ambalarea produselor alimentare.

Acum vom avea ocazia sa vedem pe cine ne putem baza!

Daca vreti sa va implicati cu adevarat veniti alaturi de APC Romania si aratati ca sunteti niste consumatori constienti!

Singuri nu putem face mare lucru,

impreuna putem insa realiza multe lucruri bune!

IMPLICATI-VA!

Referinte:

[1] http://www.chem.agilent.com/Library/applications/5991-0179EN.pdf
[2] https://www.law.cornell.edu/cfr/text/21/177.1320
[3] http://www.sigmaaldrich.com/catalog/product/aldrich/w247502?lang=en&region=US
[4] https://beersensoryscience.wordpress.com/2011/08/08/myrcene/
[5] http://www.sigmaaldrich.com/catalog/product/aldrich/w276200?lang=en&region=U
[6] http://www.sigmaaldrich.com/catalog/product/aldrich/w296309?lang=en&region=US
[7] http://ntp.niehs.nih.gov/ntp/htdocs/lt_rpts/tr563.pdf
[8] http://www.sigmaaldrich.com/catalog/product/aldrich/w296309?lang=en&region=US
[9] http://en.wikipedia.org/wiki/Foam_food_container
[10] https://books.google.com/books

Digg This
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s