Cele mai bune solutii de filtrare a apei din apartamente si vile

Stiu ca, in Romania totul se reduce la pret, dar cand in joc e sanatatea noastra si a copiilor nostri, probabil ca ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte de a gandi si actiona conform acestei uzante adanc incetatenita in constiinta romanilor.

Distingem solutii

– locale – doar pentru un robinet, de obicei in bucatarie;

– generale – sisteme de filtrare in baterie, menite sa trateze absolut toata apa care intra intr-un apartament, astfel incat sa nu existe decat apa tratata la robinet si la dus.

Cele doua variante au evident avantaje si dezavantaje. Principalul dezavantaj al acestei metode este durata de viata a filtrului respectiv, perioada care este cuprinsa intre 3 si 6 luni.

In cazul tratarii locale, avem o singura sursa de apa cu adevarat potabila in toata casa. Asta inseamna un pret redus si o solutie facila.

In cazul tratarii totale nu riscam nimic, iar starea de sanatate este mentinuta in perfecta stare. A avea o apa tratata si la dus e o necesitate, dar la WC sigur merge si apa obisnuita! Din pacate asta inseamna o investitie in plus, un by-pass la intrare. Per ansamblu solutia este destul de costisitoare, daca nu cea mai costisitoare.

Acestea fiind precizate, ne vom concentra in primul rand pe solutiile locale.

Necesar: un robinet, un by-pass si un filtru simplu sau multimedia.

Filtrele simple, din carbune activ, probabil cele mai iefftine si mai raspandite au si ele limitarile lor. In functie de “calitatea” desavarsita a apei potabile furnizata de distribuitorul local, si pentru a ne proteja investitia principala, adica filtrul, putem monta in aval de acesta o trapa cu filtru sita din inox. Acesta are rolul de a elimina rugina, nisipul, alte impuritati, evident solide si a evita astfel colmatarea filtrului. De aceea recomand aceasta solutie daca, inainte de montarea filtrului ati observat prezenta acestor impuritati solide in toata frumusetea lor. Tanand cont de “investitiile”  nemaipomenite in modernizarea retelei de distributie, este necesar si in cazul interventiilor de peticire, atunci cand in apa apar cu predilectie urme de pamnat argila, rugina, nisip, ciment, etc. Deci, ramane stabilit, prefiltrul este absolut necesar!

Filtrele simple de carbune activ le recomand doar in zonele in care captarea de apa se face din zone putin spre deloc poluate. Nu este cazul Bucurestiului!

Asa ca, vom trece la adevaratele filtre, cele multimedia, continand mai multe straturi de material filtrant si absorbant, inclusiv carbune activ. Acestea sunt adevaratele solutii, gandite special pentru apa “potabila” municipala.

Dar sa vedem ce anume ar trebui sa retinem. Pentru asta ne vom uita la un buletin de analiza real, facut intr-un laborator independent si corect dotat.

Detaliile acestuia releva prezenta unor contaminanti pe care, de obicei, veti dori să-i eliminați din apa furnizata la robinet:

1.    Metale toxice (plumb, mercur, aluminiu, cadmiu, crom, cupru, etc.)
2.    Aditivi (clor, cloramina, fluorură)
3.    Produsi de clorinare obtinuti in timpul dezinfectiei cu clor a apei (trihalometanii sau THMs)
4.    compusi organici volatili (COV) și alți compuși organici (pesticide, erbicide, produse farmaceutice, combustibili)
5.    Bacterii si virusi (giardia, Cryptosporidium sp., etc.)
6.    Substanțe radioactive (Radon și uraniu, etc., rezultate in urma destul de deselor accidente nucleare – de exemplu Cernobal ‘86)

Dacă utilizați apă municipala, aceasta este in cele mai cazuri contaminata cu urmatoarele substante pe care sigur le veți regăsi in orice buletin de analiza oficial:
•    clor;
•    cloramina;
•    fluorură;
•    THMs;
•    COV si compusi organici.

Dacă utilizați o apă de buna calitate (de la o sursa naturala nepoluata) sau o altă apă nemunicipala, acestea sunt de cele mai multe ori contaminate cu urmatoarele substante pe care sigur le veți găsi in buletinele de analiza:
•    pulberi în suspensie;
•    bacterii și viruși;
•    COV si compuși organici;
•    substanțe radioactive.

In ambele cazuri niste filtre cu adevarat bune va vor scuti de toate aceste neplaceri. In urmatorul articol voi prezenta o analiza comparativa a filtrelor de pe piata si totodata un tabel cu avantajele si dezavantajele fiecarui tip de filtru multimedia existent.

Digg This
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s