Coca–Cola din Romania vs. cea de afara!

Multi din cei care au fost pe afara au vazut ce diferenta exista intre gustul acesteia si bineinteles ca s-au intrebat de ce?

Raspunsul este simplu: in Romania ca si in alte tari considerate mai putin civilizate, situatie agravata de lipsa unui institut adevarat, cum a fost ICA – Bucuresti, se vand baturi realizate cu ingrediente de slaba calitate!
Dar sa incepem cu compozitia chimica a acesteia!

Coca Cola are urmatoarea compozitie chimică (la vedere):

 

1. apa (inofensiva pana la proba contrarie) tratata si dezinfectata prin diferite procedee;

Uneori insa (http://www.ziare.com/international/china/fabrica-de-coca-cola-inchisa-din-cauza-clorului-din-bautura-racoritoare-1164571):

    “Autoritatule din nordul Chinei au decis inchiderea unei fabrici de imbuteliere a bauturii racoritoare Coca-Cola, dupa ce produsele de aici au fost contaminate cu clor, a anuntat guvernul.
    Provincia Shanxi a deschis o ancheta dupa aparitia in presa a unor materiale privind bautura ce contine apa contaminata cu niveluri mari de clor, informeaza France24.”

 

2. zahăr (poate provoca diabet, caria dentara, obezitatea osteoporoza, scaderea imunitatii, cancerul, in special cel de colon. Incidenta cancerului de colon (intestin gros) este de pana la 5 ori mai mare la consumatorii de zahar decat la persoanele care consuma foarte rar sau deloc zahar. Alte boli cauzate de consumul de zahar sunt: alergiile, scleroza, cardiopatiile, gastrita, colita de fermentatie, tulburarile de ciclu menstrual la femei, reumatismul, anemia, astenia, sinuzită, rinită. La copii consumul frecvent de zahar duce la intarzieri de crestere, rahistism, fragilitate osoasa, pubertatea prematura, probleme de comportament (scaderea vointei, predispune la violenta, scade capacitatea de concentrare; Zaharul in exces este incriminat in aparitia unor afectiuni cum ar fi: inflamatie cronica, diabet, probleme cardiovasculare, artroza, cancer, obezitate.

Conform unui interviu recent: http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/stiri-sanatate/un-director-de-la-coca-cola-rupe-tacerea-adevarul-socant-despre-ce-contine-bautura-1270685 aflam ca:

    “Referindu-se la o portie de Coca Cola extra large, vanduta de obicei la cinema, directorul companiei a spus ca aceasta contine imensa cantitate de 44 de lingurite de zahar. In ciuda acestui fapt, face parte din dieta zilnica a milioane de oameni, a mai spus el. In ceea ce priveste o Coca Cola normala, aceasta contine 35 de grame de zahar, adica 6 lingurite, similara din punct de vedere al caloriilor cu un capuccino sau jumatate de croissant. James Quincey a tras atentia asupra faptului ca, in ultima vreme, Coca Cola a facut eforturi pentru a-si informa cumparatorii cu privire la numarul caloriilor si continutului de zahar. Cum consumatorii nu vor sa asimileze aceste informatii, poate nu ar fi o idee rea ca ambalajele bauturilor sa fie micsorate, a mai spus acesta.”

 

3. E290 – Dioxid de carbon (tulburari gastrointestinale);

Conform legislatiei Romaniei Dioxidul de carbon utilizabil in industria alimentara trebuie sa provina din procese fermentative dar aceasta companie nu respecta nimic.

In conformitate cu acest articol (http://www.wall-street.ro/articol/Companii/66766/Coca-Cola-HBC-isi-face-la-Ploiesti-o-termocentrala-in-valoare-de-16-mil-euro.html) aflam ca:

    “Coca-Cola HBC Romania a subinchiriat o parte din terenul pe care se afla fabrica sa din Ploiesti companiei ContourGlobal. Valoarea proiectului este de 16 milioane de euro si este suportata de partenerul nostru, iar Coca-Cola este principalul beneficiar al productiei. Centrala in cogenerare de la Ploiesti va furniza energie electrica, apa calda/rece si caldura pentru facilitatile de productie ale fabricii si va reduce emisiile de dioxid de carbon cu cel putin 40% comparativ cu cele actuale”, potrivit reprezentantilor companei, citati de NewsIn.”

    “Termocentrala de la Ploiesti face parte dintr-un proiect amplu de eficientizare a consumului de energie demarat la nivelul Grupului Coca-Cola Hellenic, al carui scop este reducerea emisiilor anuale de dioxid de carbon cu peste 20% la nivelul tuturor capacitatilor de productie, prin dezvoltarea a altor 14 astfel centrale in cogenerare in intregul grup.”

Oare chiar au nevoie de atata caldura in producerea bauturilor tip Cola?

Ce inseamna asta e simplu daca stii ceva despre procesul lor industrial. Inseamna ca vor capta dioxidul de carbon si il vor utiliza in cadrul proceselor de imbuteliere. Si asa apar noi compusi in compozitia si asa destul de toxica si anume sulfitii si sulfatii (SO2 si SO3). Acum vreo 20 de ani au facut exact aceeasi greseala in Bucuresti si rezultatele s-au vazut imediat (cadeau plombele de amalgam mai ceva ca picaturile de ploaie!). Si asta vine in contradictie cu legea care specifica clar, provenienta CO2 din bauturi poate fi doar de natura fermentativa. Dar … legea se modifica repede … . 

 

4. colorant caramel E 150 d (din categoria “e-uri suspecte” as putea spune “e-uri secrete” la toxicologia carora “inca se lucreaza”. In privinta dozarii acestuia avem oarece dubii deoarece uniformitatea culorii la loturi diferite este realizata printr-o usoara supradozare ceea ce explica multe.

Intr-un articol recent (http://www.npr.org/blogs/thesalt/2012/03/07/148075310/coca-cola-modifies-caramel-color-to-avoid-cancer-warning-label)Coca-cola_50cl_can_-_Italia

    “Atunci când statul California a adăugat compusul 4-metilimidazol , de asemenea , cunoscut sub numele de 4 – MI sau 4 – MEI, pe lista sa de substanțe cancerigene cunoscute în 2011, a creat o problemă pentru industria producatoare de bauturi carbogazoase.
    Culoarea caramel este folosita pentru a da bauturilor carogazoase tip Cola o nuanța distinctiva, maronie, ce conține un nivel de 4 – MI, care ar fi justificat o etichetă de avertizare de cancer pe fiecare cutie vândut în stare .
    Centrul pentru Stiinta in interes public Food and Drug Administration din SUA a hotarat să interzică colorantul sulfit amoniacal de caramel. Este o cerere a CSPI in această săptămână după ce a constatat prezenta 4 – MI în probele de Coca-Cola și Pepsi.”

 

5. acid fosforic (pietre la rinichi, decalcifieri osoase, interfereaza cu metabolismul calciului, ducand la fragilitatea oaselor si dintilor.);

 

6. arome naturale (sau identic naturale). Aroma naturala doar in primele doua saptamani de la lansarea produsului nou dupa care evident sinteza;

 

7. cafeina (în exces provoaca afecţiuni ale inimii si ale sistemului nervos, putand provoca hipertensiune, dureri de cap, demineralizare, pierdere de vitamine.);

 

8. Sodium benzoate (E211) (a dispărut de pe etichetele mai noi dar pe cele vechi e prezent la datorie. Oare şi din conţinut a disparut? Este o substanta dovedit cancerigena).

 

9. Coca Cola Light este deasemenea toxică datorită aspartamului şi a altor substanţe.

 

10. In ceea ce priveste aspartamul (folosit in bauturile dietetice), exista nu mai putin de 92 de efecte posibile ale consumului frecvent al acestuia, printre care diabet, instabilitate emotionala, tumori cerebrale, epilepsie.

Ca o surpriza, Michel Pepin, directorul stiintific de la Coca Cola, a declarat ca este posibil ca in bautura sa fie si urme de alcool, alcool ce apare in urma procesului de producere a bauturii in conformitate cu reteta sa secreta.

 

Cum reactioneaza organismul uman la aceasta bautura?

Conform unui articol recent (http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/sanatate/o-doza-de-coca-cola-iata-cum-o-intampina-organismul-nostru-1270619) aflam ca:

    “Dupa aproximativ douazeci de minute de la consumul acestei racoritoare, nivelul de zahar din sange creste brusc, fortand pancreasul sa secrete masiv insulina pentru a curata sangele de glucoza (spre deosebire de grasimi, pe care organismul le poate stoca sub forma de depozite inestetice, glucoza in exces este o otrava pentru organism).
    Sub actiunea insulinei secretate, o parte a glucozei din sange este stocata in ficat, sub forma de glicogen. Cum insa capacitatea de depozitare a ficatului este limitata, cea mai mare parte a excesului de zahar este transformata in grasimi.
    Dupa patruzeci de minute cantitatea mare de cafeina prezenta in bautura consumata este absorbita in intregime de corp, determinand o crestere a tensiunii arteriale si inlaturarea somnolentei (actioneaza ca tonic asupra sistemului nervos central). In acest timp, cum ficatul a ajuns la saturatie in ceea ce priveste stocarea glucozei, este fortat sa elibereze zahar in sange.
    Dupa patruzeci si cinci de minute se accelereaza productia de dopamina, un neurotransmitator care la nivel ridicat determina senzatia de euforie. Zaharul si cafeina din Coca – Cola determina cresterea dopaminei pana la un asemenea nivel incat se stimuleaza centrii placerii din creier, determinand dependenta. Aceeasi reactie este intalnita si in cazul consumului de droguri.
    Dupa o ora, nivelul de zahar din sange scade, starea fizica si psihica se prabuseste. Urmeaza dorinta febrila de a consuma din nou Coca-Cola. Daca cedam tentatiei, organismul va trebui sa suporte aceleasi reactii in lant, “imbogatindu-se” din plin cu substantele continute in bauturile carbogazoase.”

 

Concluzii:

Bautura carbogazoasa prezinta numeroase probleme atat din punct de vedere alimentar dar si din punctul de vedere al productiei, dar mai ales al calitatii acesteia.

De naturala ce sa mai vorbim, de sanatoasa nu e cazul asa ca deocamdata ar trebui pe cat posibil sa o evitam.

Va promitem ca vom reveni cu noi relatari privind acest paradis al marilor companii numit Romania!

Digg This
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s