Ceai special … imbunatatit!

Ceaiul conține mai multe substanțe nutritive esențiale, bautul ceaiului fiind considerat extrem de benefic pentru sănătatea umană.

Ceaiul indian este un ceai mai special. Cunoscatorii stiu de ce. Unii … O sa vedeti de ce.

Ceaiul indian face parte din categoria ceaiurilor negre, ca si ceaiul rusesc. Cum se prepara ceaiul negru? Frunzele de ceai sunt lasate sa se oxideze natural, abia apoi sunt puse la uscat pentru o perioada mai lunga de timp. Acest proces de oxidare si uscare a frunzelor de ceai da culoarea neagra a ceaiului obtinut. Ceaiul negru are un continut destul de ridicat de cofeina fata de celelalte tipuri de ceai, insa contine mai putina cofeina decat cafeaua.

Ceaiul negru indian (cunoscut ca “Masala Chai”) se prepara de obicei cu lapte. De obicei ceaiul indian contine mai multe tipuri de condimente, iar laptele ii da o aroma si savoare mai aparte. Ceaiul indian se poate prepara ca si orice alt ceai ( prin infuzie), insa la final se adauga si putin lapte. O lingurita de ceai negru este suficienta pentru prepararea unei cani de ceai (300ml). Totodata trebuie sa stiti ca ceaiul indian trebuie musai indulcit, altfel este destul de amar. Si totusi multi il prefera natur, adica amar.

Toate ar fi bune si frumoase despre acest ceai, asta daca autoritatile in drept nu ar fi luat o masura cel putin bizara. De ani de zile majoritatea produselor provenind din Asia sunt puternic iradiate, in scopul dezinfectiei lor, pe platforma Magurele.

Problema derivata iradierii: Prezența metalelor în urme, adica in concentrații extrem de mici, în ceai a primit o atenție deosebită, deoarece acestea sunt direct legate de sănătate. Odata iradiate aceste metale dezvolta o radioactivitate remanenta, mai puternica sau mai slaba, care dispare insa treptat, dar nu imediat. (Cam asa ca la carofii care nu incoltesc, si sunt iradiati gamma la Timisoara!) Un studiu amplu a fost efectuat în special pentru unele branduri de ceai negru și infuziile lor, cu plante prelevate prelevate din zona Shillong, capitala statului de Meghalaya, India pentru a se determina concentrația de Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn și Cd în (Camellia sinensis). Studiul a arătat că, concentrația medie de crom, Cr, în ambele frunze de ceai si infuzie de ceai a fost de 0,4 ± 0,2 μgg-1 și 0,2 ± 0,2 pg / 150ml, respectiv, de Mn a fost 129,5 ± 14,0 μgg-1 și 333.0 ± 44,4 ug / 150ml, respectiv, de Fe a fost 128.0 ± 7.6 μgg-1 și 65.9 ± 31.0 pg / 150ml, respectiv, de Co a fost de 1,3 ± 0,02 μgg-1 și 1.9 ± 0.3 pg / 150ml, respectiv, de Ni a fost 1.7 ± 0.7 μgg-1 și 3.2 ± 1.7 pg / 150ml respectiv, de Cu a fost de 9,0 ± 1.3 μgg-1 și 11.1 ± 2.6 pg / 150ml, respectiv, de Zn a fost de 12,2 ± 2,2 μgg-1 și 16.1 ± 2.4 ug / 150ml respectiv și de Cd a fost 0,4 ± 0,1-μgg. Calculul procentului eliberat a fost realizat, iar acest studiu a evidentiat faptul că Mn și Ni in procente extractibile variază de la 30% până la 55% în timp ce procentele tuturor celorlalte metale au fost mai mici de 30%. Doza zilnică de metale rezultata prin consumul de ceai a fost analizata și s-a văzut că aportul de metale a fost mai mic decât doza zilnică acceptabilă și recomandata in cazul acestor metale.

Faptul ca aceste metale, odata iradiate, prezinta radioactivitate remanenta se pare ca nu deranjeaza pe absolut nimeni! Nici chiar pe cei care au luat decizia! Asa ca spor la … baut ceai sanatos, plin de antioxidanti, plin de … .

Sa ne mai mire aceasta decizie? Sa ne mire faptul ca un profesor de la … a fost direct implicat? Ce sa ne mai mire in aceasta tara de …

Mai multe detalii despre iradierea produselor alimentare pe Wikipedia.

PS: Astept sa-mi sara multi … in cap dar am suficiente materiale in acest caz, asa ca astept, cum altfel decat cu viu interes, comentariile dvs.

Digg This
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s