Un vis deja pierdut …

De 25 de ani am tot sperat ca va aparea si in Romania un laborator independent, dotat la ultimele standarde, laborator care sa inlocuiasca ceea ce am pierdut deja de mult de foarte mult timp.

Un laborator sustinut financiar din surse independente, care sa nu depinda de nimeni si sa nu stea cu mana intinsa sa cerseasca fonduri sau consumabile.

Multi vor zice, sper cu tare ca doar dintr-o aparenta ignoranta, la ce ne trebuie noua!

Altii, propulsati de interese meschine se vor grabi sa puna bete in roate proiectului, inca din faza de inceput.

Am o lista destul de lunga de mari producatori, locali, romani as putea spune, care au refuzat din fasa proiectul … . Oare de ce? Fie nu au vazut importanta lui fie, mai discret sau mai pe fata sau gandit cum sa se fereasca de consecintele unei astfel de idei, odata materializate, asta, cum altfel decat sub masca atat de caracteristica a omului aparent sarac dar cu mertan si secretara de 18 ani …

Nimeni nu vrea sa realizeze beneficiile imense pe care un astfel de laborator le-ar aduce …

Luptam, fara nici un fel de dovezi evidente, ba impotriva gazelor de sist, ba impotriva organismelor modificate genetic, ba impotriva unor medicamente expirate sau daunatoare, ba impotriva unor vaccinuri, ba … si lista e lunga.

Mizam, asa cum ne-am obisnuit pe mutra de milog, care deja ne prinde foarte bine, ba cersind de la asociatiile din afara, ba copiindu-le materialele lor, publicate in diverse reviste, fie de mediu, fie de mancare, fie legate de big farma, fie …, etc.

Unde ne este mandria? Unde ne sunt specialistii?

Suntem o tara care beneficia de traditii solide in domeniul chimiei analitice, al biochimiei, al fizicii, al matematicii … .

Si totusi ne-am lasat calcati in picioare, cu totii, in corpore, umiliti si totodata acceptand cu seninatate umilinta.

In perioada in care Johannis nu ajunsese presedinte, iar manifestatiile pentru Rosia Montana si Pungesti, ii inaintasem o petitie in care ii ceream sa sprijine initiativa unui laborator independent in care sa fie analizate deseurile de la exploatarile gazelor de sist. Stiti cati au semnat petitia? Sub 100. Si cu toate astea erau peste 100 de grupuri doar pe FB, care dezbateau zi de zi problema. Vanturau materiale luate de la altii, nimic facut aici. Singurul care a avut curaj a fost directorul institutului de Geologie, care a fost mai apoi amenintat, cu masina burdusita, si in final dat afara politic de la conducerea institutului.

Cati au fost alaturi de el? Zero! Zero barat. Asta ne e gradul de coeziune sociala! Asta ne e nivelul! Aici e adevarata valoare.

Acum se vantura problema vaccinurilor. La o tara cu o natalitate spre zero si un viitor incert este tocmai ce ne lipsea! Si iar cautam afara! Si iar batem la porti straine! Cum de ce? Pentru ca la noi ne-am obisnuit sa fim precum cainii, ne sfasiem pentru orice ciolan si pierdem din vedere esenta. Iar esenta e doar una, ne lipseste un laborator national independent si puternic.

In privinta plantelor superioare modificate genetic, aceasi problema stupida, aceeasi situatie, exact aceleasi realizari marete. A trebuit sa vina Greenpeace sa ia probe din nordul Moldovei ca sa aflam ca se cultiva pe sest imense cantitati de soia modificata genetic. Si rezultatul a fost iar zero. Acelasi zero barat de mai inainte. Un zero absolut. Autoritatile au aflat, timpul s-a scurs, recolta nu a fost distrusa, producatorii si furnizorii de seminte nu au fost amendati. Iar la anu’ istoria se va repeta! Din nou!

Cum de ce, pentru ca astia suntem, delasatori, nepasatori, traind cu convingerea ca daca altii o patesc e problema lor. Nu. Gresit. E problema noastra, a tuturor!

Ne lasam calcati in picioare de orice strain, venetic, aciuat aici. Ii punem totul la picioare si ni se pare ca asa trebuie procedat. Si rezultatele se vad. Cum faci roata privirea le vezi, pretutindeni, vizibile de te dor ochii!

Pana cand?

Mai tineti minte cum s-a construit Ateneul Roman? Dati un leu pentru Ateneu! Va spune ceva? Crowdfunding acum in varianta din import, ca cea romaneasca nu e buna, pute. Oare nu ar fi necesar un astfel de demers? An de an patrund e piata produse din ce in ce mai periculoase. Iar noi stam placizi si asteptam sa gasim la altii ceea ce am putea descoperi noi. Si am avea si o baza legala, in baza careia sa impunem in parlament alesilor nostri vremelnici corectarea legilor aberante fie impuse din afara, gen Codex Alimentarius, fie trecute prin putul gandirii meschine, sau cerute prin alte impuneri ascunse interesului public dar trecute de bravii nostri puscariabili fara macar un singur amendament, votate pe sestache, profitandu-se de diverse manipulari mai mult sau mai putin sordide, dar evidente pentru cei ce nu mai pun botul la propaganda ieftina din tembelizoare. Ca asa e la noi! Unii inca mai gandesc si de aceea sunt urati de ceilalti.

Sincer nu cred sa apuc sa vad acest vis materializat. E prea multa prostie adunata la un loc. Impreuna cu meschinaria de care majoritatea da dovada, s-a ajuns la cainismul generalizat de azi. Asa ca sa nu ne miram in ziua in care Cel De Sus nu o sa ne mai rabde in starea in care am ajuns si o sa ne “rezolve” rapid si eficient. Pentru ca ne-o meritam din plin! Iar istoria e plina de popoare de care s-a ales doar praful. Iar explicatia nu trebuie cautata prea deprte. Sta in caracterul fiecaruia. Daca ne-am privi macar o data, cu sinceritate, in oglinda, si ne-am vedea asa cum suntem cu adevarat probabil ca ne-am ingrozi … . Dar inca nu o facem. Speram ca inca se mai poate. Speram ca … . Sperante desarte!

Digg This
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s