Completari la investigatia recent publicata de Rise Project! (I)

Premisele articolului: “Procesul de fabricare al acestei băuturi naturale se bazează, încă de pe vremea anticilor, pe un principiu simplu: fermentarea naturală a zaharurilor și extracția cerealelor malțificate cu ajutorul apei fierbinți.” spun, într-un raport de anul acesta, Berarii României, asociația care se lauda ca reprezintă si sprijina interesele marilor producători de bere locali. În exact același document ministrul agriculturii, dl. Daniel Constantin declară că: “Berea este un produs nobil, creat din ingrediente naturale, care aduce bucurie milioanelor de consumatori români.”. Si sa mai zica cineva ca, consumul de alcool nu afecteaza grav dezvoltarea creierului, ca nu-l cred!

Berea este poate cea mai consumata bautura din lume. Sute de milioane, daca nu chiar miliarde de oameni sunt “nevoiti” sa o consume zilnic. Dar mai este ea oare atat de sanatoasa pe cat afirma marii producatori? Raspunsul ar trebui sa fie da, un da absolut, daca sunt respectate ingredientele naturale, daca se respecta traditia in liitera si spiritul ei.

Din pacate, pe piata, marii producatori de bere o fac “la norma”, industrial adica, motivati de dorinta de castig, moment in care traditia e lasta la o parte si chimia si biotehnologia isi dau mana intr-o hora naucitoare, transformand-o intr-o potiune extrem de periculoasa pentru organismul uman.

Cum vara capacitatea fabricii nu se dubleaza instantaneu, echipamentele si vasele de fermentatie ramanand exact aceleasi ca si in timpul iernii, atunci cand consumul scade semnificativ daca nu chiar drastic, gaselnita producatorilor a fost simpla. Minciuna publicitara cu legea germana a berii devine brusc o gogorita si pe usa fabricilor isi fac aparitia enzimele Novazymes, chimicalele Bayern si gata, fermentatia devine “usor asistata” chimic, enzimatic, spumarea e data de tensioactivi, gustul de aditivi, culoarea de coloranti, ingredientele naturale fiind prezente doar in gandirea celor care cumpara delicioasa blonda, gandirea celor din spatele cortinei fiind dominata de “castig”. Romania, tara in care legea e una iar realitatea e alta, tara in care controalele se fac dupa ureche, in asteptarea spagilor si sponsorizarilor mai mult decat netransparente din spatele campaniilor electorale, totul e in favoarea producatorilor verosi. Iar politicienii, asa cum ne-am obisnuit, nu ar face nimic sa rupa lantul slabiciunilor. Asa ca, citind legea suntem asigurati ca totul e cat se poate de natural, pornind de la CO2 de provenienta nefermentativa (legea e o gluma in acest caz, vezi si cazul Coca Cola) si terminand cu aroma, savoarea, amareala si culoarea chihlimbarului, toate mistificate chimic si amalgamate judicios in fermentatoarele devenite simple vase de amestecare a ingredientelor. Bine ca macar arata ca fermentatoare ar spune un hatru coleg, si asa si este!

Continutul berii pe care o cumparam din magazin (ma refer la eticheta generalizata, asta pentru ca exista si mici exceptii, cum altfel, unanim apreciate de necunoscatorii in ale fermentatiei cu Saccharomyces sp.):

* MGM sau monogluatamat de sodiu – respoonsabil de pacalirea, arderea si distrugerea celulei cerebrale – o minunatie nu alta, care mai da si dependenta comportandu-se ca un drog;

* Propilen glicolul folosit pentru stabilizarea spumarii berii; in cantitati mai mari, este un compus ce poate oferi sansa unor mari probleme de sanatate;

* Sirop de porumb modificat genetic, cum deja ne-am obisnuit, ce contine o cantitate imensa de fructoza;

* Na2CaEDTA – o alta minunatie a chimiei care are loc doar in laboratorul de anorganica si analitica la complexarea unor ioni metalici iar nu in bauturile alimentare dar te pui cu “stiinta”;

* Colorant rosu pe baza de insecte extras cu aluminiu (Alzheimer, si alte “beneficii”, trecand pe langa “oroarea” generata de consumul de zeama de gandac!);

* Gliceril monstearat – bine asa, .

Berea astfel “aditivata” cu asemenea ingrediente “sanatoase”, odata introdusa in stomac, se comporta ca o potiune magica, atacand si distrugand toate echilibrele pe care le intalneste in cale, afectand toate mecanismele digestive si neuronale, comportandu-se ca o otrava. Cu cat bei mai mult cu atat te intoxici mai tare, cu atat ti-e mai sete, cu atat bei mai mult, … ciclul repetandu-se pana la final, indiferent care o fi ala. Berea purcede la distrugerea intreg sistemului gastrointestinal, de la gura, gat si pana la colon, si determina aparitia de cancere, esofagiene sau cerebrale. Si asta doar de la berea care se supune “legii germane a berii” usor corupta de reprezentantii germani din Romania, de zici ca s-au molipsit toti de la aceasta meteahna. Incep sa cred ca pestele s-a imputit intai afara si la noi a ajuns gata “copt”.

Consumul exagerat de “potiune magica” cu alcool adaugat pana la 12% poate creste si riscul unui atac cardiac dar poate in acelasi timp provoca si un diabet de tip II, problemele de la ficat devenind aparent un nimic pe langa restul beneficiilor fara numar.

Ce putem face? Ori cautam o bere fabricata dupa metode traditionale (nu marcile germane si daneze, sau locale, din reclamele de la tembelizor: Bergenbier, Ursus, Timisoreana etc.), ori nu renuntam de tot la bere, ne-o facem noi acasa, asa cum iese fiind de o mie de ori mai sanatoasa decat “mizeria frumos ambalata” de pe rafturi. Pentru retete de bere facuta acasa ma puteti oricand contacta!

Sau, daca tot vrem sa consumam ceva sanatos dar cu alcool, ne intoarcem la traditia multimilenara a locului si bem un vinisor alb, roze sau mai bine rosu, natural, cu tanini si antioxidanti, facut tot acasa, la damigeana, un lichid cu adevarat magic, ce previne atat cancerul, cat si bolile cardio si neuro degenerative. Sa fim destepti pana la capat daca se poate si sa le dam si lor cu flit!

***

Reporterii RISE Project au descoperit că ingredientele utilizate nu sunt întotdeauna cele declarate ca fiind naturale și nici procesul de fabricație nu este unul bazat pe principiile simple, asa cum este el definit in legislatia complet inutila din Romania. Declarații, interviuri și documente obținute de la persoane care activează în marea industrie a berii au scos la iveală faptul că cele patru mari companii producătoare de bere din România- Heineken România, Ursus Breweries, Bergenbier și Tuborg România – nu fabrică berea folosind doar ingredientele naturale ci si unele adaosuri inerente unei cresteri spectaculoase a productiei, pe timpul verii, departe de tot ceea ce este unanim acceptat, toxice sau chiar cancerigene.

Pe sestache și fără a fi amenintati de vreun control amănuntit al autorităților “competente”, acesti mari producători de bere “adaugă în procesul de fabricație produse și adjuvanți tehnologici” pentru a fabrica potiunea pe care dupa revolutie extrem de multi romani au inceput sa o consume, in cantitati ce ii bucura pe cei ce considera consumul de alcool ca un semn al revenirii economice. Practic, consumatorul nu este informat nicaieri de realitatea din sticla bruna, nu cunoaște ce conține această băutură “nobilă” (oare de unde si pana unde, nobilimea consumand cu predilectie vin din struguri nobili, berea fiind rezervata prostimii), într-o piață în care doar cativa din cei ce activeaza in companiile investigate știu ce e cu adevărat ce se pune în berea atat de laudata.

Romania sub “jugul” celor patru mari producatori

Piața de bere din România este practic dominată de patru mari companii evident multinaționale: Heineken România este controlată de Heineken International din Olanda; Ursus Breweries este o companie subsidiară a SABMiller din Marea Britanie; Bergenbier este parte a grupului Molson Coors, cu rădăcini în Statele Unite; iar United Romanian Breweries Bereprod (Tuborg Romania), deține o licență de fabricație de la grupul Carlsberg din Danemarca.

Toate aceste companii produc și comercializează în România peste 30 de mărci distincte de bere. Majoritatea mărcilor internaționale produse de cele patru companii sunt fabricate în România. Berea din import constituie doar trei la sută din totalul berii consumate iar producătorii independenți sunt aproape invizibili pe piață.

Rețeta secretă contine aditivi “alimentari” (Codexul Alimentar sa traiasca) și enzime industriale din organisme “usor”  modificate genetiic

Compozitia originala: apa “pura”, hameiul, malțul din orz, mălaiul sau alte cereale sunt ingredientele care se regăsesc pe eticheta pe mai toate etichetele lipite pe oricare sticla sau imprimata pe dozele de bere din aluminiu, acestea fiind folosite în diverse combinații si concentratii atent “studiate”, si standardizate. Aceste ingrediente nu reprezintă însă decât varful iceberg-ului, adica doar o mică parte din ceea ce conține cu adevărat berea de pe piata românească.

“Un fost director din cadrul Ursus Breweries a vorbit cu reporterii RISE Project, sub protecția anonimatului, despre felul în care se produce berea. Acesta dezvăluie o industrie în care magia chimiei, a adjuvanților și aditivilor devine ingredient de bază al băuturii consumate de majoritatea românilor.

Fostul angajat susține că toți cei din industria berii vor declara întotdeauna că ingredientele din bere sunt naturale. “Aceasta este versiunea ‘oficială!”, doar că se fac mici șmecherii, pe furiș”. Sursa noastră declară că procesul de producție este un subiect extrem de delicat pentru companii și  acestea vor încerca mereu să țină etapele de producție departe de ochii consumatorilor.”

Fabricarea berii depinde, în orice sezon, de calitatea ingredientelor utilizate. Daca ne referim la calitatea cerealelor și a hameiului utilizat, atunci intervin uneori si aspecte neplacute legate de calitatea recoltei, de umiditatea bobului, de conditiile de depozitare, de aparitia unor infectii bacteriene, de o multitudine de alti factori controlabili sau mai putin controlabili. Uneori, aceste ingrediente au o calitate mai slabă din start și nu pot să îndeplinească standardele impuse de producție, motiv pentru care trebuie facut “ceva”. Astfel, nu mai departe de săptămâna trecută, un producător independent de bere a trebuit să arunce o cantitate mare, circa o mie de litri de bere, deoarece in urma unor erori umane întregul volum obtinut nu a ieșit așa cum trebuie. În mod evident, există și situații în care se fac greșeli pe parcursul fabricației, iar greșelile costă dacă nu sunt remediate. Iar remedierea se face doar chimic, industria adiacenta industriei berii oferind cam tot ce se poate imagina, de la culoare la gust, de la miros la spumare, si eroarea “dispare” ca prin farmec!

“Când ești presat, când ești la vârful sezonului și tu trebuie să livrezi, iar în container ai niște bere greșită, trebuie să faci ceva…”

“Ce poți face este să adaugi niște aditivi. Ceri permisiunea șefului și asta faci. Eu, ca fabricant de bere, nu sunt complet sigur ce se va întâmpla cu berea respectivă și ce ți se va întâmpla ție dacă o bei. Poate o să ai doar dureri de cap și totul e în regulă. Ei te vor întreba cât ai băut. Îți vor spune că cinci sunt prea multe și că trebuie să bei maxim trei.”

Un fost angajat Heineken, care a dorit să-si păstreze anonimatul, a confirmat și el adăugarea substanțelor care nu-si au locul în procesul de fabricatie a berii. “Fungamyl, Ceremix 6X MG sau Filtrase sunt doar câteva dintre substanțele folosite,” a relatat acesta.

Acestea enzime industriale produse de Novozymes din Danemarca, o companie specializată în biotehnologii alimentare, se afla frecvent pe listele de achizitii ale mai tuturor fabricilor de bere din Romania, dar nimeni, absolut nimeni nu si-a pus vreodata intrebarea, de ce sunt achizitionate, si aici ma refer la vamesi, la cei ce primesc rapoartele vamesilor, si care comunicand judicios ar fi putut sa se sesizeze din oficiu si sa declanseze controale inopinate la mai toate locatiile. Asta daca ar fi existat interesul … . Dar probabil ca interesele au fost altele, si doar timpul ne va lamuri daca este doar atat!

Fungamyl-ul accelerează descompunerea amidonului pentru a produce o cantitate cat mai mare de alcool, iar Ceremix-ul îmbunătățește “calitatea berii” in conditiile in care calitatea materiilor prime lasa de dorit.

Sfarsitul partii I

Digg This
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s