Vin … la punga de plastic!

Ce mai putem spune decat ca acesta este trendul in materie de ambalare a lichidelor alimentare: sucul la punga este inlocuit in acest caz cu licoarea bahica traditionala. Vinul aflat intr-o punga continuta intr-o cutie de carton frumos printata. Nu mai poti admira culoarea, nu mai poti admira claritatea, eventualele depuneri, samd.

Evident ca aceasta idee este intradevar de plans. Pentru ca tot farmecul si romantismul indus de … vin, se duce direct pe apa Sambetei.

Te invit la … o punga de vin! Cum suna? Ramanem intelesi? Te invit la o sticla de vin si un pahar de vorba …

Punga transparenta este din plastic, eternul plastic (adica P.V.C.) dotata insa cu un robinet tot din acelasi material (P.V.C.), dar de culoare neagra cu elemente rosu inchise. Sinistru mod de ambalare pentru un vin de vita nobila, dar termenul sinistru e putin spus. Tot acest ansamblu (!) ete apoi inghesuit bine intr-o cutie de carton. Astfel se vinde la diverse capacitati: 1L, 2L si chiar 3L. Nu se recupereaza nicaieri aceasta forma de ambalaj asa ca se arunca la gunoi intreg ansamblul.

Ce mai putem spune decat ca este ultimul racnet in materie de ambalare a sucurilor: sucul la punga, punga continuta intr-o cutie de carton frumos printata.

Evident ca, daca nu ar fi de ras, ar fi de plans.

Punga, din P.V.C. dotata cu robinet tot din acelasi material, dar de culoare neagra cu elemente rosu inchise. Sinistru e putin spus. Tot acest ansamblu inghesuit bine intr-o cutie de carton. La 1L, 2L si 3L. Nu se recupereaza nicaieri asa ca se arunca la gunoi integral.

Vinul de calitate, natural conform inscriptiilor de pe ambalaj, se ambaleaza cel mai bine in sticla de sticla cu o capacitate de 0.75L asta daca este de o calitate superioara sau, daca este de calitate inferioara (pulbere import sau pastile + apa de la robinet) in sticle de 1L, eventual chiar 2L, desi acum exista pe piata si vinul Bibanu’ care peste tot este ambalat la P.E.T. de 3L, pana la 5L inclusiv (sa fie …). Oare producatorii de vin sa fie atat de “incantati” de produsul lor incat sa-l desconsidere complet! Din trecut a ramas o definitie clara  a calitatii vinului, care dainuie din fericire si in prezent.

Vinul de calitate contine suficient alcool etilic care sa permita o extractie pana la epuizare a monomerilor si aditivilor din plastic. Cu cat procentul de alcool este mai mare si perioada de pastrare mai indelungata, cu atat rezultatele sunt mai bune in ce priveste … extractia.

Vinul este usor acid, aciditate care da savoarea vinului maturat, contine printre altele diversi compusi prezenti in fruct (enzime, zaharuri, coloranti), in diverse proportii bine definite, constituind totodata un mediu excelent de extractie a tuturor aditivilor, datorita alcoolului continut, din masa de P.V.C. Cu cat perioada de depozitare a vinului este mai mare, cu atat extractia compusilor din plastic devine mai eficienta din punct de vedere chimic si permite extractia completa a celor mai toxici compusi si aditivi prezenti in masa plasticului, pana la completa saracire a plasticului in acesti compusi. Odata extrasi acesti compusi ne afecteaza direct, prin ingestie, deoarece contin printre altele foarte multe substante cu rol de perturbatori endocrini, dar si substante cancerigene, s.a.m.d.

Asa ca daca tot vrem sa achizitionam un vin de calitate, fara gust si fara miros de plastic, va recomand sa il achizitionati tot pe cel ambalat la sticla de sticla.

Cat inca mai exista!

Cum vine sezonul stangerii recoltei, multi vor folosi din nou eternele P.E.T.-urile dar si butoaiele de plastic, exact, cele albastre, atat de familiare, si prezente in mai toate gospodariile de la tara. O fi bine, o fi rau. Eu zic ca e de rau spre foarte rau, in general, si e bine sa nu refolosim si sa stocam pe perioade indelungate un vin (must, suc de mere, borhot), adica o solutie hidro-alcoolica formata in timp datorita fermentatiei alcoolice, fiind favorizata si de prezenta drojdiilor pe suprafata fructului. Ideal de fapt ar fi sa depozitam acest vin sau must in fermentatie in damigene de diverse capacitati, in butoaie de lemn daca avem o cantitate mai mare?

Gustul mustului devenit intre timp vin, tinut in butoaie de stejar sau dud va fi unic, specific, cu caracteristici suave, asta pentru ca si continutul lemnului, odata amestecat cu cel al sucului va forma, dupa caz, o savoare si o aroma deosebita, unica.

Oare maturarea vinului in plastic face vinul mai bun? Cramele de pe vremea lui Stefan cel Mare vor spune sigur nu diabolicei inventii.

Si daca raspunsul este, evident, nu, ce ziceti?

Incercati sa utilizati din nou recipientii din sticla de sticla de pe vremea bunicii?

In fond si la urma urmei este vorba de sanatatea dumneavoasta si a celor dragi.

Digg This
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s