Vasul de teflon

Iubit de gospodine, apreciat de barbatii pusi sa spele vase, ar parea accesoriul ideal din orice bucatarie.

In timp au aparut tot felul de minunatii: tavi mari pentru placinta, pentru cozonac, forme haioase pentru cei mici, tigai de toate dimensiunile si formele.

Si totusi … .

Este teflonul atat de sanatos incat sa inlocuim cratitele smaltuite sau vasele de pamant ars de pus in cuptor, de la bunica, ca erau de o mie de ori mai sanatoase cu vasele teflonate moderne si ieftine?

Din punct de vedere chimic, teflonul este inert si nontoxic, la temperaturi mai joase, dar incepe sa degaje produsi toxici de la 230 de grade Celsius in sus – adica temperatura la care ajunge o tigaie pusa pe foc, dupa doua-cinci minute. Diverse experimente au aratat ca, peste 350 de grade Celsius, tigaia produce emisii cu efect mortal asupra pasarilor de companie (canari, perusi, papagali etc.), deoarece acestea (gazul, particulele emise) se fixeaza in plamani, producand ceea ce se numeste “febra polimerilor” (precum gripa la om). Daca detineti o pasare de companie sa stiti de acum inainte ca o va ucide. Expunerea pasarilor la fumul degajat de o tigaie de teflon, la o temperatura de maxim 400 de grade, ii poate provoca simptome asemanatoare cu gripa la om Aceasta este cunoscuta sub denumirea de febra fumului de polimer, teorie respinsa de DuPont inventatorul tigailor cu teflon. Asa ca nu tineti pasarile in bucatarie, daca vreti sa le aveti pentru mai mult timp.

Produsele chimice cu nume lungi, cum ar fi acidul perfluorooctanoic (PFOA) sunt substantele chimice eliberate in incinta daca va supraincalziti tigaile de teflon la flacara mare, fara a avea nici un preparat in ele. La doar 600 de grade, tigaile de teflon elibereaza mai multe substante chimice cancerigene cat si poluante. La 1000 grade, Teflonul elibereaza PFIB ( substanta toxica utilizata in conflictele armate), care este, de asemenea, extrem de toxic, cat si politetrafluoretilena, o substanta care a fost initial un produs secundar de deseuri de productie al freonului.

Tigaile de teflon vin uneori cu un avertisment de a tine pasarile departe de zona de emisie (bucatarie), insa consumatorii sunt din pacate neinteresati de pericolele respective. Medicii veterinari raporteaza sute de decese de pasari in fiecare an, de la intoxicatia cu teflon – de multe ori, proprietarii de pasari nu au avut nici o idee ca un astfel de element comun, din viata de zi cu zi ar putea fi atat de periculos pentru prietenul lor cu pene.

Grasimile – uleiul, untul – incep sa arda in jurul temperaturii de 200 de grade Celsius, un studiu evidentiind ca tigaia de teflon este mai putin toxica daca se foloseste fara niciun pic de grasimi, chiar la temperaturi mari, decat daca se folosesc grasimi supraincalzite. In pofida suspiciunilor, pana in anii 2000, nu s-a putut constata o legatura directa intre folosirea tigaii de teflon si vreun efect negativ asupra sanatatii.

Teflonul cu care este acoperit vasul la incalzire emana gaze toxice, se scurg diversi compusi din el in mancare si odata ajunsi acolo numai bine nu fac organismului. PFOA face parte din poluantii organici persistenti, care nu se descompun (sau se descompun foarte putin) in natura, este bioacumulabil (se depune, la om si la animale, in tesutul adipos, dar si in scoarta arborilor, in cochiliile molustelor etc.), gasindu-se astfel de urme la Poli, la ursii polari, la vietuitoarele din mari si oceane, in ficatul pasarilor salbatice si in alte locuri din natura.

Vasele cu teflon, in special cele foarte ieftine sunt un real pericol pentru sanatatea oricui in special datorita emanatiilor emise si a scurgerilor in mancare, asa ca mai bine le evitati cu desavarsire.

In 2005, Agentia de protectie a mediului inconjurator (EPA), din Statele Unite ale Americii, a descoperit ca un acid folosit pentru fabricarea teflonului (PFOA/C8 – acid Perfluoro-octanoic) este cancerigen, aspect care inca nu este lamurit pe deplin nici in prezent. Mai mult, compania DuPont a fost acuzata ca a incercat sa musamalizeze aceasta situatie, incercand sa ofere 16 milioane de dolari autoritatilor sanitare din SUA, care sustineau ca tigaia teflon este periculoasa. Pe de alta parte, 60 000 de persoane, care locuiesc in apropierea uzinelor americane DuPont, au actionat firma in instanta, iar DuPont a fost condamnata sa plateasca 345 milioane de dolari despagubire pentru riscul la care i-a expus pe locuitori, fiind obligata, in acelasi timp, sa sisteze deversarea deseurilor cu PFOA, in apele si pe solul din apropiere. Respectivii locuitori observasera o crestere anormala a cazurilor de cancer de prostata si de leucemie. Medicii sustin ca PFOA se acumuleaza mai ales in tesutul adipos si, in 2007, o analiza a sangelui ombilical a 300 de nou-nascuti din Baltimore, a aratat o contaminare intra-uterina generalizata (adica in toate cele trei sute de cazuri). PFOA se transmite de la mama la fat si poate provoca deformatii faciale. In 2010, un alt studiu efectuat pe muncitori care lucrau cu teflon a demonstrat o corelatie intre prezenta PFOA in sange si nivelurile crescute de colesterol, o diminuare a imunitatii, hipotiroidism, rezistenta la insulina etc.

Sub astfel de presiuni, DuPont a anuntat intentia de a suprima emisiile de PFOA, pana in 2015, cautand alternative la aceasta situatie extrem de complicata si care vizeaza, de exemplu, si alte produse finite – ambalaje, lentile de contact, piese de vestimentatie (materialul impermeabil Gore-Tex), materiale de acoperire a solului etc.

Spre deosebire de unele contaminari chimice, substantele chimice eliberate de teflon pot face rau omului pe termen lung. Unele studii arata ca odata cu imbatranirea vaselor, cantitatea de ingrediente chimice eliberate creste, ele ajungand din ce in ce mai mult in alimente. Deci, daca mai aveti in casa tigai vechi de teflon, nu doar respirati fumul toxic degajat, ba mai mult ingerati de fapt substantele toxice care se strecoara in alimente. Acest lucru poate face contaminari periculoase, atat in mediul in care traiesti cat si in dieta ta. De fapt, majoritatea americanilor au unele substante chimice din teflon in sangele lor.
Din pacate, in prezent nu exista reglementari guvernamentale pentru vasele din teflon.

Digg This
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s