Retele de socializare pentru … copiii mari (II)

II. LinkedIn
Conceputa “in aparenta” ca o retea profesionala privata, dar structurata si prezentata exact ca o baza de date specializata a unui serviciu de … recrutare, reteaua se prezinta naivilor ca un aparent rai al prieteniilor pe segmentul de business-ului, si asta fara deosebire de rasa, sex sau … religie.
In ultima vreme chiar recrutorii locali isi tin prelegerile si incearca sa recruteze pe LI. Nu imi este clar cu ce succes. In toate sondajele in care diversi intreaba daca cineva si-a gasit ceva de lucru pe LI raspunsul e invariabil acelasi: NU, toti se plang de faptul ca joburile afisate sunt de fapt false si cei care le lanseaza o fac doar ca sa se distreze, sadica distractie pe timp de criza, dar josnicia umana e la ea acasa si pe LI. Sincer, un asemenea comportament spune multe dar cei ce se preteaza la el sunt din ce in ce mai multi, asa ca nu trebuie luate in seama acest gen de anunturi, daca nu vrei sa ai vreo deceptie brusca.

Scurt istoric. La inceput, si apoi vreme de vreo zece ani aspectul site-ului a fost exact acelasi, fara nici o schimbare dramatica, remarcabila. In prezent insa, se incearca o redesenare, o redecorare ce aduce din ce in ce mai mult cu FB-ul. Probabil ca in timp va veni si restul de pe FB. Au aparut chiar cei ce se plang ca au achizitionat una din cele 3 variante pe bani si nu au acces la diversele facilitati oferite contra cost. Interesant. Un real progres fata de FB! Probabil ca respectivii nu au fost … cuminti destul si primesc astfel … rasplata faptelor lor. O sa vedem mai incolo de ce!

Despre cont. Sa presupunem ca iti deschizi un cont. Bun, ai de dat o adresa de e-mail, validata prin email si totusi sub diverse pretexte LI-ul nu se va lasa pana nu va avea si numarul tau de telefon (exact ca FB-ul), si eventual chiar si numarul de telefon (asta daca esti suficient de credul si iti instalezi “aplicatiile” lor, de asemenea  gratuite. Si au chiar destule! Cel putin trei sunt “originale” cu adevarat, restul fiind clone produse independent) recurgand chiar la sicane aparent usor disimulate, gen uitarea parolei, recuperarea contului, deblocarea lui, totul insa realizat extrem de profesionist, cum altfel, direct pe contul tau de LI. Atat doar ca aceste aplicatii, odata inchise raman inchise si nu se lanseaza singure, nu cer permisiunea sa-ti acceseze camera si microfonul telefonului sau tabletei. Deocamdata! Dar cum nu poti fi sigur de absolut nimic, pana la vreo ulterioara actualizare sau pana cand nu vor constata si altii, mai in domeniu, sa consideram ca asa este si totul e aparent OK.
Aparent si tot fara nici o intentie clara, pe ecran curg, curg incet, disimulate bine, aprofundate tot prin studii de tip big data, cereri absolut “nevinovate” sau prezentare de posibile conexiuni din zona ta (esti oarecum constrans sa legi prietenii de business doar cu cei din zona ta geografica, unele locatii fiind probabil accesibile doar dupa ce platesti, altfel sunt inchise), iar daca respectivul coleg/a este … usor emigrat/a, ti se explica scurt si mai ales tandru ca esti in afara zonei tale de … acoperire si ti se prezinta rapid alternativele locale, totusi si cele mai accesibile informatii prezentate sunt strict legate de adresa geografica, de fostul loc de munca, de prietenii din scoala (intrebare ce apare obsesiv deja, la doua zile, doar doar ii precizezi – trebuie sa aiba profilul, sa … gen FB), liceu, facultate, munca, prezentanduti-se alternativ diverse aplett-uri care te invita sa te re/conectezi cu ei, dar si sa iti dai numarul de telefonul, asta asa ca sa nu ramai in afara contului (oare ce rost mai are adresa de e-mail ceruta la deschiderea contului? Nu se poate face recuperarea direct de acolo?), sa … pana cand … ghicesc exact ce persoane cunosti si iti doresti sa-i adaugi in retea.
“Prietenii” inca nu te pot trage in poze, sau in diverse marcaje marcaje, dar te atrag in discutii banale, pe teme puerile, joculetele de inteligenta sau nu, dar specifice FB-ului, si care abunda in ultimul timp si pe LI devin de-a dreptul obositoare, iar daca incerci sa le explici ca aici nu-si au locul, nu faci decat sa primesti si mai multe, motiv pentru care data viitoare vei evita sa iti exprimi ideile legate de ele. Si totul curge … exact ca pe FB. Au aparut chiar si pozele cu el sau cu ea, cu copilul, cu bolnavul, cu … unde si-a petrecut X vacanta, sau Y, cu masina dorita, visata, si in cele din urma achizitionata, toate cu aspect … tipic – FB. Daca nu intri in jocurile “de societate” si eviti “capcanele”, o vei face ca sa nu-ti pierzi “urmaritorii”, la fel de eficienti ca si pe FB, care te vor sprijii cu un like la greu si cam atat, decitot vei fi in cele din urma prins in mrejele jocului si tot ti se prezinta pe scurt intrebarea care ramasese eventual necompletata, nebifata, neinregistrata: prietenii, locatia, samd. Si ca sa mergi mai departe, dai tot, altfel risti sa-ti pierzi acest colt de lume care inca nu e FB dar devine pe zi ce trece, adica tot o existenta virtuala, incomparabil mai buna decat cea de afara, reala … si aici ca si pe FB. Totul devine facebook-ian de-a dreptul! Si asta pe zi ce trece!

Cautarile sunt limitate atat ca profunzime cat si ca numar, avand la dispozitie un numar extrem de limitat pe luna, probabil maxim 3 cautari permise gratuit pe luna, dar si acestea limitate la primele 10 pagini dupa care … bang, plateste ca sa vezi si restul, asta ca sa te stimuleze si mai abitir sa achizitionezi unul din cele trei pachete pe bani.

In ultimile luni din ce in ce mai multi se plang, si ma refer aici strict la cei cu diverse tipuri de conturi platite, se plang de calitatea serviciilor oferite, pe mai toate grupurile dar si individual. Nu ma mira, la cate schimbari au introdus e imposibil sa tina pasul. Asa ca ori va cadea curand ori va limita cumva … evolutia mult prea rapida spre FB.

Cenzura este si ea prezenta pe LI. Directa sau indirecta.

Indirecta: Am avut zilele astea surpriza sa dau peste un individ (nu-i dau numele dar am printscreen-urile), care a inceput sa-mi explice intr-un limbaj caracteristic, cam ce nu vrea el sa vada, pur si simplu ce gen de stiri nu-i convin! Un fel de … actualizat. Culmea LI-ului si a democratiei on-line-ului! I-am spus ca exista suficiente dovezi in acel sens si chiar am si pus cateva link-uri in acel sens. Rezultatul: a plecat far nici un bye – bye si fara nici un schimb ulterior de replici, deci block si din partea mea si mergem mai departe. A uitat probabil ca este doar un invitat in tara noastra, asa cum reiese din actuala locatie de pe LI! Asa este cu veneticii care se cred in drept sa ceara orice si o fac de la inaltimea tupeului. Cand ani de zile ti-ai tratat proprii cetateni cum ai facut-o iar pe straini i-ai tratat ca pe regi culegi rapid si clar “rezultatele”. Si evident ca acestea nu sunt dintre cele mai dorite, placute si/sau asteptate!

Directa: Pe LI exista clar o cenzura generata de pupincuristii atat de prezenti in tara noastra, in mai toate domeniile de activitate ramase. Astfel, subiectele despre poluarea generata de Chevron sunt rapid si clar boicotate si oprite de la lectura, subiectele legate de OMG/PSMG sunt si ele de asemenea boicotate iar mentionarea numelui corporatiei Monsanto reduce rapid gradul de vizualizare al subiectului articolului de catre colegii din reteaua proprie. Coincidenta? Nu! Cenzura! Asa ca nu e mare diferenta nici intre aceasta retea si cea a FB-ului! Chiar postarile legate de energia curata sunt talonate profund. Mai sa zici ca sunt sponsorii site-ului.

Concluzii: mult mai bine monitorizata si controlata, probabil ca nici platind nu vei scapa de cele doua calitati antementionate.

Asa ca spor la … ce vreti voi.

  Digg This
  Advertisements

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s