Poliuretanul izolant si … focul

Aproape toate blocurile reabilitate termic pe  banii primariilor, ai primariilor si asociatiilor in diverse proportii, dupa caz, sau doar ai asociatiilor de proprietari “beneficiaza” de prezenta acestui material. Si gradinitele, si mall-urile, fie ele ultra, mega, city, si spitalele, si cresele, si maternitatile … . Tot, dar absolut tot este acum invelit in poliuretan. Acelasi material care a declansat tragedia din club. Exact acelasi … dar intr-o alta prezentare, aspect culoare si … forma!

Ne-am mai intalnit cu el fie in scurta prezentare a tipurilor de plastic utilizate la ambalajele alimentare, fie ne-am captusit camerele cu el ca sa mai reducem facturile la agentul termic devenit bau baul modern gratie pretului sau, fie dormim pe saltele cu si din poliuretan, insa intamplarea face ca saltelele noi, cele “memory foam” sunt mult mai daunatoare sanatatii decat cele pe arcuri, fie avem perne cu si din poliuretan, fie ne invelim cu pilote cu si din exact acelasi material. Pentru ca poliuretanul este acum arhicunoscut, raspandit si utilizat, si efectele lui sunt si ele la fel de … cunoscute, dar doar de cei ce au ceva cunostiinte elementare de chimie, restul, Dumnezeu cu mila.

Si totusi, din masa plasticului poliuretanic se scurg, incet, incet, in functie de temperatura si presiune, compusi chimici toxici (HCN), compusi cancerigeni (aditivii sau colorantii utilizati), compusi care ne … ajuta sa avem un somn cat mai linistit, cat mai … vesnic chiar, si asta cat mai repede cu putinta. Orice produs macromolecular (adica policlorura de vinil, polietilena, poliuretan, poliacetat de vinil ,… ) se obtine in urma unor reactii chimice ce sunt, de cele mai multe ori, incomplete si ele pot continua in timp, sa zicem un an, doi, trei ani sau chiar mai mult, in functie de tipul de reactie, de catalizatorul utilizat, de conditiile de reactie, etc. Concluzionand, absolut toti produsii macromoleculari sunt produsi instabili ce, in timp, elibereaza produsi de reactie secundari, adica put (asta mai pe romaneste fie spus, aceasta fiind o situatie fericita care te obliga sa aerisesti cat mai des cu putinta!) si elibereaza in tot acest timp fel de fel de vapori toxici. De exemplu poliizocianatii sau poliuretanii elibereaza diferiti compusi ai acidului cianhidric rezultand o toxicitate crescuta in mediul respirabil. Tot ceea ce este  asa-zisul material plastic este toxic si se degradeaza lent in sute de ani!

Problema principala este ca foarte multi compusi toxici emanati de aceasta spuma numita poliuretanica sau “memory foam”, nu au un miros strident, asa incat se poate produce o intoxicare foarte lenta , de durata, care pana la urma se dovedeste ca este tot una letala!

Standardele europeene nu se refera doar la emisiile cauzate de substante volatile, ci si la influenta nociva pe orice cale: nas, gura, piele sau chiar ochi. Sunt testate printre altele durabilitatea si praful care se degaja atunci cand se rupe spuma poliuretanica, criteriu extrem de important de exemplu la saltelele imbatranite ce contin fragmente faramitate de material. Pe langa efectele asupra oamenilor sunt luate in calcul si efectele asupra mediului. In urma testelor, materialele primesc certificari pentru o perioada de aproximativ 3 ani, dupa aceea certificarea expira si firma trebuie sa obtina din nou certificare pentru acel tip de material. Organizatiile fac de asemenea verificari la aceste firme pentru a nu exista situatii cand doar mostra trimisa pentru testare este in conformitate cu … realitatea din teren. De asemenea, este mentinuta chiar si lista cu certificarile retrase. Totusi in Europa stam bine cu aceste organizatii, in alte zone exista organizatii derivate din ele (de exemplu CertiPUR-US) sau chiar nu exista deloc.

Materialele bazate pe spuma poliuretanica apar in tot mai multe produse: canapele, scaunele masinilor sau chiar in saltelele cu arcuri. Asa ca cei care au fugit de saltele din spuma poliuretanica si si-au cumparat cu arcuri pot sa inceapa sa verifice. Materialele din care sunt facute aceste saltele sunt hidrocarburi si derivati foarte toxici, care ataca neuronii si sistemul imunitar, ducand la alergii puternice. Adesea au fost gasite otravuri puternice in compozitia lor, ca saruri de arsenic sau fosfor. Asemenea saltele costa, atentie, si 12.000 RON si asta este ce primesc oamenii in schimbul bnilor atat de greu munciti si obtinuti. Chiar cei de la NASA au abandonat experimentele cu spume cu memorie tocmai datorita emanatiilor de toxine (sa fie doar folclor internautic sau … altceva, mult mai grav)! In racheta sau naveta spatiul este ingust, iar degajarea de compusi toxici e ultimul lucru pe care ti l-ai dori sa se intample intr-un spatiu si asa extrem de … ingust. 

Daca din punct de vedere termic lucrurile mai stau cum mai stau, in sitatii nedorite, cauzate de diverse incidente nedorite: incendii cu foc deschis sau cauzate  de un scurt circuite, o tigara aprinsa uitata intr-un colt, un foc deschis lasat nesupravegheat, o tigara aruncata smechereste sau chiar indesata, “pusa” bine, intre rosturile blocurilor, pot constitui tot atatea pericole mortale pentru cei ce-si duc veacul intre acele ziduri cat si pentru cei aflati pentru o scurta perioada in preajma, sau in cladiri astfel izolate termic. Iar rezultatele ne intrec, cum altfel, absolut orice asteptare, cat ar fi ea de sumbra, conform principiului ca la noi, viata bate filmul, oricand oricum si mai ales oriunde.

In privinta modului de combustie, in cazul producerii acestuia in spatii inchise, inguste, cu cantitati mari de poliuretan in peretii falsi, in tavanele false si ele, la fel de false ca si grija fata de … om din tranzitia inca salbatica, sau cu care sunt captusiti temeinic stalpii de sustinere, cu oxigen aflat in concentratie scazuta, putin rarefiat, asta datorita zecile de oameni aflati acolo, intamplator sau nu, acesta se aprinde si arde mocnit sau extrem de violent, cu o flacara albastra sau mai galben-verzuie, asta ca sa ne spuna cam care este concentratia de oxigen existent in aerul respirabil, dar se si topeste si cade, cade, fie sub forma de picaturi aprinse, fierbinti, pe absolut orice suprafata intalnita in drumul ei gravitational catre pamant, raspandind si incendiind mai orice material cu potential combustibil …. absolut orice material, inclusiv carnea, fie sub forma de bucati intregi, aprinse, lipicioase, contribuind si ele la … dezastrul general!

Si acum, gratie primariilor si fondurilor mai mult sau mai putin europene el se afla cam peste tot.

Probabilitatea este deci mai mare ca oricand, incredibil de mare chiar, am putea spune fara sa gresim catusi de putin.

Asa ca mare atentie la … neatentie. 

Mare … . Uriasa … . Sporita chiar.

Altfel, ghinionul e pe aproape si pandeste absolut fiecare … ocazie ivita.

Digg This
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s