Atentie la cifra 8 (opt)!

Observatie: Toate natiunile din Uniunea Europeană, Japonia, China, Australia, Noua Zeelandă si multe alte țări necesită etichetarea obligatorie a produselor alimentare care contin ingrediente modificate genetic. SUA nu respecta aceasta regula. Si atentie, UE tocmai a semnat cu SUA tratatul TTIP! Deci fructele si legumele de provenienta SUA nu vor putea fi identificate nicicum dupa eticheta! Evitati in acest caz orice produs vegetal provenind din State sau … obisnuiti-va cu gandul ca sunteti deja consumatori de PSMG si OMG!

Ca urmare, producătorii de produse alimentare din toate aceste tări (mai putin cei din State) aleg să folosească ingrediente fie obtinute organic, fie chimic, fie prin inginerie genetica, cu exceptia produselor din SUA care chiar nu au nici un fel de etichetare in afara celei dorite si afisate de producator – pentru ca legislatia americana nu impune notificarea in cazul OMG! Mare atentie la acest aspect, foarte mare.

Cu toate acestea, există cel putin un mod clar si sigur 100% de a spune dacă produsul consumat are sau nu in compozitie/reprezinta plante superioare modificate genetic sau nu! Celebrele OMG-uri ale celei mai hidoase companii din lume, cea care a fost votata in 2014 ca fiind cea mai uranta din lume (organisme modificate genetic sau plante superioare modificate genetic) pot fi evitate in aceasta situatie doar evitand integral orice produs din tara respectiva. Cu ajutorul autocolantului ce este lipit pe coaja fructului putem insa afla daca produsul este sau nu sanatos. Da, exact acele autocolante mici si colorate, pe care uneori le-am purtat cu mândrie pe tricourile noastre cand eram copii, in perioada de trista amintire, pot servi de fapt, unui scop mai mult decat nobil, dar pentru asta trebuie să cunosti si să sti sa descifrezi codul lor!

Nu vă faceți griji, e chiar foarte usor. Extrem de usor. O sa vedeti in cele ce urmeaza:

Aveti prin preajma un un creion? Daca da notati-va in carnetel urmatoarele. Sau in agenda telefonului.

 

Pe fiecare autocolant este un număr in fruntea sirului de cifre. Numărul acesta vă spune cum a fost crescut acel fruct sau acea leguma!

Un număr format din 4 cifre înseamnă că acel produs vegetal fost crescut prin mijloace convenționale (folosind adica ingrasaminte si pesticide sau ierbicide – produse chimice adica).

Un număr format din 5 cifre care încep cu cifra 9 (nouă) înseamnă ca produsul vegetal a fost crescut in mod organic.

Un număr de 5 cifre, începând cu cifra 8 înseamnă că produsul vegetal a fost obtinut prin inginerie genetica fiind modificat genetic (OMG/PSMG).

Pana aici toate bune daca unii producatori nu s-ar preta la “mici” potlogarii sau mai pe romaneste excrocherii neaose.

 

Atentie: Uitandu-va la eticheta autocolanta de pe bananele Dole veti stii că sunt “organice” din cauza numărului de 5 cifre începând cu cifra 9. In acest caz, producatorul se foloseste de stiinta unora si umple hartia cu o mândrie excesiva (si totusi reclama falsa este pedepsita in Romania dar cine mai sta sa aplice legea atunci cand spaga domneste?), pe aceasta eticheta producatorul  Dole afisand clar si boldit cuvantul “Organic”(cu albastru)! Chiar mai mult decat usor ati putea spune! Dar de ce atunci nu ne-am eticheta cu mândrie un fruct sau o leguma modificata genetic (sau orice produs alimentar pentru care contează publicitatea) direct cu “OMG” / “PSMG”? Chiar asa …

 

Fiti cumparatori isteti si evitati capcanele industriei si etichetei sau va abonati singuri la suferinta!

 

De vizionat: Everything You HAVE TO KNOW about Dangerous Genetically Modified Foods

part 1

part 2

part 3

part 4

***

Alegerea va va apartine astfel intotdeauna ca si raspunderea alegerii care va va privi in totalitate!

***

Nota: interesant este ca desi exista multe asociatii care se bat cu pumnu’n piept ca apara interesele consumatorului, nici una nu a prezentat inca nici o informatie despre acest lucru, situatie ce reflecta si valoarea specialistilor consultati, de obicei pe gratis de aceste ONG-uri.

Cand nu platesti corect lucrurile degenereaza si asta se vede cu ochiul liber iar calitatea studiilor lor este foarte aproape de zero.

Experienta conteaza – plateste-o corect sau apuca-te de altceva!

Digg This
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s