George Friedman: ”ori gazele de sist si Rosia Montana, …

ori va vom izola ca pe vremea lui Ceausescu si va lasam prada razboiului”!

 

SUA santajeaza direct, fara absolut nici un fel de menajamente sau arabescuri diplomatice, Romania: ”Ori lasati americanii sa extraga gaze de sist pentru a le vinde Europei dependente de gazul rusesc, ori va vom izola ca pe vremea lui Ceausescu si va lasam prada razboiului”.

Politologul american George Friedman este unul dintre acei analisti pe care ii asculta toti liderii politici si militari de la Washington. Director al  Stratfor, una din cele mai influente agentii de analiza (si propaganda) din SUA, considerata de multi practic o firma privata CIA. George Friedman, ii avertizeaza pe romani in modul cel mai clar cu putinta. As putea spune ca practic, chiar ceva mai mult decat atat, practic ne santajeaza si ne spune asta verde-n fata, in traducere lucrurile sunand cam asa : ”ori puneti tara la bataie si ne dati gazele de sist si aurul de la Rosia Montana, ori veti avea soarta lui Ceausescu. Da, efectele asupra mediului sunt grave, dar asta e pretul pe care trebuie sa il platiti”.

Ori consimtiti sa va jefuim de absolut toate resursele fara nici un fel de opreliste, de orice natura, ori veti avea soarta Yugoslaviei (bombardata de SUA in 1990 fara acordul ONU, fara nici un fel de discernamant, fara …).

Rar cred ca ne-a fost dat sa auzim de la un asemenea nivel diplomatic o abordare mai abjecta. Si asta vine tocmai de la cei pe care i-am sustinut in atacarea si distrugerea statului Iraq, de la cei pe care i-am sprijinit in Afganistan, de la cei pe care candva, bunicii nostri ii asteptau ca sa ii “elibereze”! Acum au venit in sfarsit si ne elibereaza … ne elibereaza de absolut toate bogatiile minerale In contextul in care nici unul din decidentii politici romani nu a procedat precum fostul PM al Marii Britanii si sa-si ceara … macar scuze, scuze pentru cei peste un milion de morti si pentru declansarea unui terorism in crestere, la care Europa acum este mai expusa ca oricand!

Dar sa ascultam in continuare ce ne transmite stimabilul diplomat: ”Americanii vin aici sa faca bani. Sunt multe feluri de a face bani si un mod sigur de a-i pierde: sa nu cunosti situatia, adica impredictibilitatea.
In ultimii ani, investitorii americani s-au saturat de Romania. Exemplul care imi vine in minte e Rosia Montana. A devenit un simbol in comunitatea de investitori a ceea ce se poate intampla in Romania. Cred ca guvernul a inteles asta si faptul ca principalele voastre resurse sunt cele energetice si minerale (restul s-au evaporat ca prin farmec in 25 de ani de tranzitie! n.trad.). Trebuie sa va targuiti, dar odata incheiat targul, sa va tineti de el.”
“Daca un guvern incheie un contract, toate guvernele de dupa el trebuie sa il respecte. Daca nu, viabilitatea Romaniei ca tara independenta e amenintata. Romania are nevoie de investitori straini, nu are resursele sa se dezvolte singura (oare?). Capacitatea europenilor de a investi e limitata, chinezii au bani, dar isi aduc propria forta de munca, rusii au bani, dar nu au expertiza, americanii le au pe toate (ce noroc pe noi …). Problema e acum domnia legii – un contract sa ramana un contract, sa nu se schimbe. Asa ca nu faceti targuri proaste, ca sa nu trebuiasca sa le schimbati. (E si greu in asemenea conditii sa nu faci un targ prost!)

In 6 luni – un an, investitorii vor incepe sa vina. Companiile americane urmaresc acum cu atentie Romania. Stim de o companie care vrea sa investeasca in energie si are nevoie de informatii. Din pacate, la voi aceste informatii sunt secrete, or nu poti aduce investitii cu informatii tinute in secret.

Gazele de sist sunt o arma care poate fi folosita pentru a evita razboiul. Rusia controleaza Europa prin gaze. Aveti nevoie de resurse alternative iar Romania e cea mai bogata in astfel de resurse. De aceea americanii sunt atat de interesati de resursele voastre.

Romania trebuie sa decida daca va permite exploatarea gazelor de sist. Ar fi minunat daca nu am avea nevoie de ele, dar data fiind pozitia strategica a Romaniei, exploatarea gazelor de sist e o problema strategica nationala. Gazul de sist limiteaza influenta ruseasca. Oricat de mult ar putea afecta mediul, el ofera o solutie geopolitica. In situatia actuala a Romaniei, ar fi iresponsabil sa nu luati in considerarea exploatarea gazelor de sist.

Decizia trebuie luata acum”, ne atentioneaza analistul american “fiindca acum rusii taie energia Europei. Totul presupune un risc. Gazele de sist ar putea polua mediul, dar Rusia … . Nimic din ce am construit nu a ramas fara consecinte asupra mediului. Romania vrea sa fie sigura ca restul Europei are suficient gaz ca sa nu poata fi santajata de rusi, altfel Romania va fi izolata, asa cum a fost in timpul Razboiului Rece. Riscul ecologic e real, riscul geopolitic e si mai real. Pericolul ca Romania sa se intoarca la perioada cand era izolata de toata lumea, ca in timpul lui Ceausescu, trebuie luat in considerare.”

Intregul interviu il puteti urmari inca pe YouTube:

  1. Partea I-a;
  2. Partea a II-a;
  3. Partea a III-a (aici este portiunea de interes!);
  4. Partea a IV-a;
  5. Partea a V-a.
Digg This
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s