E471 – diaree, ameteala, sete, confuzii mentale = INOFENSIV (cnf. site medical RO)!

Pe scurt:

Categorie: Emulsificatori, emulgatori, glazuranti si agenti de tratare a fainii, obtinuti artificial
Sinonime: Esteri acetici ai mono si di-gliceridelor cu acizi grasi
Boli asociate: diaree, ameteala, sete excesiva, confuzii mentale.
Descriere: Substante care fac posibila formarea si mentinerea unui amestec omogen intre doua sau mai multe faze nemiscibile. Emulgatori, glazuranti si agenti de tratare a fainii, artificiali. Se pot obtine si din animale sau plante modificate genetic (soia!). Mono si digliceridele sunt folosite pe post de emulgatori (stabilizatori ai emulsiei), dar ajuta si la prelungirea duratei de viata a produselor.
Riscuri: Considerat sigur (?)
Siguranta/Rating: Consumul excesiv de mono si di-gliceride (care contin in mod sigur si grasimi de tip trans – cancerigene) poate cauza:

  1. Boli cardiovasculare
  2. Crestere in greutate

Recomandare: Considerat inofensiv (?)
Doza maximă zilnică: Doza maximă zilnică pentru E471 (Mono si digliceride ale acizilor grasi) este nelimitată(!).
Efecte secundare: Nu se cunosc. Organismul metabolizează produsele ca pe orice altă grăsime. Componentele individuale sunt produse în mod normal şi în organism din digestia grăsimilor naturale.
Restricţii dietetice: Deşi sunt utilizate în principal uleiuri vegetale, folosirea grăsimii animale (inclusiv de porc) nu poate fi exclusă (… si produsul nu mai este de POST! Asa inteleg producatorii romani de paine sa respecte credinta fiecaruia dintre noi!).

Atentie I: Numai producătorul poate oferi informaţii detaliate asupra originii acizilor graşi.

Structura chimica: acizii graşi vegetali şi animali sunt teoretic identici. Mono si digliceridele sunt acizi grasi derivati din triglicerine (ester provenit din glicerol si 3 acizi grasi identici sau diferiti), care reprezinta componenta principala a tuturor grasimilor animale si a uleiurilor vegetale.

Atentie II: Unele grupuri, cum sunt veganii, musulmanii şi evreii evită din această cauză aceste produse.

Legislatie (Codexul Alimentar – prietenul penalilor din parlament)
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), emulgatorul mono- si digliceridele ale acizilor grasi poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 471 – Monogliceride si digliceride ale acizilor grasi.

Surse
Grăsimi sintetice, produse din glicerol şi acizi graşi naturali, în principal de origine vegetală, dar pot fi folosite şi grăsimi de origine animală. Acestea provin, in general, din pielea sau oasele animalelor, dar pot fi derivate si din surse vegetale, precum soia sau canola.
Se pot obtine si din animale sau plante modificate genetic (ex.: soia modificata genetic cultivata ilegal in aproape toata zona de nord a Moldovei).
Produsul E471, în general, este un amestec de alte produse, cu o compoziţie asemănătoare grăsimilor naturale parţial digerabile(… dar este foarte sanatos! Daca vedeti vreo contradictie, de orice fel, mergeti mai departe …).

Despre E 471
Aditivul este un emulgator, deci rolul sau principal este de a forma si de a stabiliza emulsiile, prin reducerea tensiunii superficiale dintre cele doua face lichide nemiscibile aflate in contact. In produsele fainoase, monodigliceridele se adauga in scopul de a impiedica degradarea amilozei (componenta a amidonului) si astfel, de a preveni invechirea normala a produselor de panificatie si patiserie. Se formeaza astfel un complex emulgator-amiloza practic insolubil in apa.

Monodigliceridele interactioneaza cu proteinele glutemice din faina, cu care formeaza combinatii complexe. datorita acestei actiuni, se stabilizeaza structura glutenului, creste capacitatea de hidratare a acestuia, se reduce elasticitatea sa, crescand totodata capacitatea acestui complex de a retine si ingloba gazele. In cazul emulsiilor alimentare aerate, sub forma de spume, emulgatorul E471 contribuie la cresterea volumului si a stabilitatii spumei rezultate.
Adaugarea emulgatorului in aluatul pentru paste contribuie la cresterea rezistentei podusului finit, iar aluatul devine mult mai usor de prelucrat (consumuri mecano-electrice scazute). La produsele grase, tartinabile, se urmareste impiedicarea separarii fazelor la depozitarea acestora, precum si a formarii cristalelor de grasime in toata masa lor. Pentru evitarea separarii fazelor, se utilizeaza monogliceridele distilate, iar pentru a se impiedica formarea cristalelor de garasime, se mai adauga inca un emulgator, specific, ca de exemplu esterii propilen-glicolului (dragut, nu-i asa?).

Observatie medicala: cercetarile realizate pana in prezent nu au identificat un potential pericol pentru sanatate in urma consumarii acestui aditiv alimentar. O asemenea declaratie te lasa oarecum descumpanit, nu-i asa? Sunt cumva urmatoarele: diaree, ameteala, sete, confuzii mentale, stari de sanatate si beatitudine sau respectivii sunt usor … co-interesati material sa declare astfel de … . Sau, dat fiind faptul ca tratarea acestora necesita o mica contributie catre Big Parma, aceasta le face brusc benefice … tocmai buzunarului lor?

Observatie III: Consumul de mono si digliceride nu este in acest moment restrictionat in vreun fel, neexistand la ora actuala astfel vreo limita zilnica care sa trebuiasca sa fie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie. Si mare atentie celor ce vor sa le fie de vreun folos postul.

Digg This
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s