Cele mai sanatoase alimente din galantare

Cele mai recente studii stiintifice publicate de Men’s Health si dezvaluite in colectia 2015 dezvaluie alimentele cele mai sanatoase, care au actiuni imunostimulatoare, de consolidare si protejare a inimii, oaselor, muschilor, antinflamatoare si din care ar trebui sa consumam zilnic cu regularitate. Asta daca tinem seama si de … provenienta, origine, etc.

 

Afinele (doar cele de padure, organice)   

Aceste potente fructe mici dar care pot ajuta la prevenirea unor boli de cancer si boli de inima. Pe langa faptul ca sunt bogate în fibre şi vitaminele A si C, acestea au puternice proprietati antioxidante, cum numai fructele amazoniene de acai au, antioxidanti care neutralizează radicalii liberi, cei care cauzeaza atate probleme neuronale si nu numai. Mancati o cana de afine pe zi şi daca se poate optati pentru cele salbatice, deoarece acestea contin antioxidanti cu 26% mai mult decat cele cultivate intensiv.

 

Ananasul (atentie la cifra 8 de pe ambalaj!)

Amestecul mare de vitamine, antioxidanti, enzime şi în special, bromelaina este un cocktail anti-inflamatoriu arhicunoscut. Ananasul de asemenea, protejează împotriva cancerului de colon, a artritei şi a degenerescenţei maculare. O jumatate de ananas de doua sau trei ori pe saptamana este portia ideala.

 

Anghinarea (foarte buna dar amara)

Lăudata de secole ca un afrodisiac, aceasta este bogata in fibre. Conţine mai mult magneziu şi potasiu decat orice alte legume. Frunzele sale sunt de asemenea, bogate în flavonoide şi polifenoli, antioxidanti care pot reduce riscul de accident vascular cerebral si vitamina C care ajuta la mentinerea sistemului imunitar.

 

Ardeiul iute (cine il … tolereaza si ii place)

Stimuleaza metabolismul, stimuleaza circulatia sanguina şi ajuta la eliberarea endorfinelor. In plus, ele sunt o modalitate foarte bună de a adăuga o aromă la produsele alimentare fără a creşte conţinutul de grăsimi sau de calorii. Ardeiul iute este, de asemenea, bogat in beta-caroten, care se transformă în vitamina A, capsaicina lupta de aemenea cu infecţiile din sânge, inhibă neuropeptidele (substante chimice care cauzează inflamaţie).

 

Avocado (daca este organic si daca stiti sa-l alegeti)

Este plin de grasimi mononesaturate, este de asemenea, bogat în acid folic, vitamina B solubila in apa care vă ajută la scădea nivelului de homocisteina, un aminoacid care poate împiedica fluxul de sânge prin vaselor de sânge. Este indicat sa mancati avocado de cel putin două ori pe săptămână.

 

Broccoli (doar cel de provenienta organica)

O cana de broccoli conţine o doză consistenta de calciu, precum şi mangan, potasiu, fosfor, magneziu si fier. In plus faţă de marimea sa are o concentraţie ridicată de vitamine, inclusiv Vitamina A, C, şi K şi sulforafan fitonutrienti, iar studiile arata ca are proprietati anticancerigene puternice.

 

Cartofii dulci (Atentie la zona de provenienta. Exista si o varietate aclimatizata, romaneasca!)

Sunt adesea confundati cu cartofi, dar acesti tuberculi reprezinta unul din cele mai sanatoase alimente. În plus acestia contracareaza efectele fumului ocazional inhalat de nefumatori, previn diabetul, deoarece cartofii dulci contin gluten, contin un antioxidant care poate spori metabolismul de nutrienţi şi al sistemului imunitar, protejaza împotriva Alzheimer, Parkinson, al bolilor de ficat, fibroza chistica, HIV, cancer, infarct miocardic si accident vascular cerebral. Important este si continutul semnificativ de vitamina C, care netezeşte ridurile prin stimularea producerii de colagen.

 

Ceaiul verde (nu cel iradiat la … de unii carora le pasa efectiv de … sanatatea noastra)

Este un antioxidant puternic, dovedit ca si anticancerigen si cu proprietati anti-inflamatorii . Cercetatorii au descoperit ca un consum 2-6 cesti pe zi, nu doar ajută la prevenirea cancerului de piele, dar chiar ar putea inversa procesul, de asemenea, efectele nocive ale soarelui prin neutralizarea modificările care datorita expunerii indelungate a pielii la soare . Alte studii arata ca ceaiul verde, infuzat cu un alt antioxidant numit epigallocatechin galat (EGCG), pot stimula sănătatea cardiovasculară şi reduce riscul aparitiei mai multor tipuri de cancer.

 

Cerealele integrale (cultivate organic si de provenienta non-OMG, fara pesticide)

Fulgi de ovăz, făină de grâu, orz, orez brun, sunt bogate in fibre, care calmeaza ţesuturilor inflamate menţinând în acelaşi timp inima puternică, colonul sanatos si creierul alimentat cu oxigen. Cerealele integrale pot fi încărcate cu carbohidrati, dar eliberarea acelor zaharuri este încetinită de fibre. O jumatate de cana de cereale integrale contine 10 grame de proteine iar, ele furnizeza, un echilibru energetic muscular.

 

Ciocolată neagra (fara lapte, fara caramel, crema sau alte inventii, cu continut redus de zahar)

Cu conţinut ridicat de cacao, contine flavonoide, un nutrient natural din cacao, care îmbunătăţeste fluxul de sânge în creier, care ajuta la imbunatatirea funcţiei cognitive. Ciocolata neagra cu continut mai mare de 50% cacao conţine asa numitul procianidin tanin, care este de asemenea găsit in vinul rosu si care ţine arterele flexibile şi tensiunea arterială scăzută.

 

Ciupercile (unii nutritionisti le evita totusi si explicatiile lor sunt extrem de valide)

Sunt delicioase atunci când sunt adăugate la orezul brun! Dar ciupercile sunt bogate în ergothioneine antioxidant care protejeaza celulele sanatoase si impiedica cresterea anormală a celulelor maligne. Pe scurt, acestea reduc riscul de cancer, se recomanda o cana o dată sau de două ori pe săptămână.  Gatiti-le in vin rosu, care contine resveratrol si astfel puterea lor imunitara creste.

 

Fasolea neagra

Oamenii care mananca o portie de fasole neagra pe zi reduc riscul de atac de cord cu 38 la sută potrivit unui studiu publicat în Journal of Nutrition. Şi în timp ce celelalte tipuri de fasole sunt, de asemenea, bune pentru inima, fasolea neagra este imbatabila in a stimula intelectul dumneavoastra, deoarece contine antociani, compusi antioxidanti care s-au dovedit a îmbunătăţi funcţia creierului. Fasolea neagra este de asemenea, bogata in nutrienţi, inclusiv proteine, grăsimi sănătoase, acid folic, magneziu, vitamina B, potasiu şi fibre.

 

Ghimbirul (atentie la contraindicatii)

Contine gingerol, studiile au dovedit are un efect deosebit de eficace împotriva cancerului de colon. Ghimbirul se poate consuma proaspat sau adugat in diferite sosuri, sucuri, bauturi.

 

Iaurtul (nu cel cu Bifidus sp., doar cel traditional)

Beneficiile culturilor de iaurt sunt de necontestat: organismele probiotice sunt culturi de bacterii benefice pentru corp,deoarece păstreze tractul digestiv sanatos si intaresc sistemul imunitar şi oferă protecţie împotriva cancerului. Nu toate iaurturile sunt probiotice, doar cele care au pe eticheta „culturi vii şi active. Asa ca aveti de unde alege.

 

Kiwi (exista si Kiwi romanesc – incercati-l)

Acest fruct datorita continutului mare de potasiu protejeaza oasele. Este de asemenea, bogat in vitamina C si luteina, un carotenoid care pot ajuta la reducerea riscului de boli de inima. Se recomanda consumul a cel puţin unul sau două kiwi pe saptamana”.

 

Merele (nu cele cu gust de ceara si care nu se oxideaza – sunt modificate genetic)

Un mar pe zi reduce inflamatiile de orice tip, datorită quercetinei, un flavonoid, găsit si în ceapa rosie. Quercetin reduce riscul de alergii, atac de cord, Alzheimer, Parkinson, cancer de prostată şi cancer pulmonar. Optati daca aveti posibilitatea pentru varietatile rosii, ele conţinand mai multi antioxidanţi.

 

Migdalele

Reprezinta niste gustări bogate în energie si nu genereaza colesterolul rău, datorită sterolilor, de asemenea sunt benefice pentru diabetici reducand zahărul din sânge. Sunt, de asemenea, bogate in aminoacizi, care susţin nivelul de testosteron si musculatura in crestere. Migdalele sunt, de asemenea, bogate in Vitamina E, care ajuta in cazul expunerilor prelungite la soare.

 

Morcovii (nu cei la punga, de dimensiuni identice si cultivati … industrial!)

Au o mare cantitate de vitamina A, care împiedică moartea celulelor din stratul exterior al pielii. Asta înseamnă ca mai puţine celulele moarte se combina cu sebumul şi astfel nu blocheaza porii. Morcovii contin, carotenoizi- compuşi solubili in grasimi, care au rol pozitiv într-o gamă largă a diferitelor tipuri de cancer, reduc riscul crearii de condiţii inflamatorii care favorizeaza aparitia astmului şi a artritei reumatoide.

 

Nucile (nu varietatile modificate genetic!)

Sunt mai bogate în Omega 3 decat somonul, sunt bogate in polifenoli, substante care pastreaza inima sanatoasa. Au proteine mai multe decat carnea de pui. Alte fructe cu coajă combina doar una sau două dintre aceste caracteristici, nu toate trei. O portie de nuci (adica şapte nuci) este binevenita oricând, dar mai ales ca o gustare intre mese.

 

Ouăle (daca sunt de la tara poate, daca sunt de la gaini indopate mai bine lipsa)

Cei care mananca oua la micul dejun pierd cu 65% mai mult in greutate decât cei care consuma acelasi mic dejun ca si numar de calorii.

Consumati de asemenea gălbenuş de ou, deoarece studii recente au demonstrat ca grasimea din galbenus, datorita mineralelelor si nutrientilor continuti, compenseaza efectul colesterolului si dau si senzatia de satietate.

 

Prazul (cultivat organic)

Prazul poate sprijini activitatea sexuală şi poate reduce drastic riscul de cancer de prostată. Partea verde a unui praz mediu taiat în fasii subţiri, adăugaţi-o la supe, sautés, salate şi ori de câte ori aveti posibilitatea mancati praz.

„Acest var”al usturoiului si al cepei contine, de asemenea, tiamina, riboflavina, calciu, potasiu şi, acestea sunt, de asemenea, foarte bogate in acid folic, vitamina B.

 

Prunele uscate

Sunt bogate in cupru si bor, ambele ajuta la prevenirea osteoporozei. Ele, de asemenea, conţin o fibră numită inulină, care în funcţie de bacteriile intestinale, fac un mediu ceva mai acid în tractului digestiv. Acesta la rândul său, facilitează absorbţia de calciu.

 

Roşiile (nu cele tuguiate, fortate)

Există două lucruri pe care trebuie să ştiţi despre tomate: roşul la legume este o culoare buna deoarece contin mult licopen si antioxidanti şi tomatele prelucrate sunt teoretic la fel de puternice ca si cele proaspete, deoarece este mai uşor pentru organism sa absoarba licopenul. Studiile arată că o dietă bogată în licopen poate reduce riscul de cancer al: vezicii urinare, plamanilor, prostatei, pielii si stomacului, precum şi reducerea riscurilor generate de aparitia bolilor coronariene. Ajuta la eliminarea radicalilor liberi cauzati de prezenta razelor ultraviolete, ceea ce ajuta totodata si la lupta impotriva ridurilor.

 

Rodiile

Sucul din fructele “biblice”, cu multe seminţe, poate reduce riscul de aparitie al celor mai multe tipuri de cancer, datorită polifenolului numit ellagitannins, polifenol care da si fructelor culoarea rosie intensa.

 

Rozmarinul

Acidul carnosic găsit în acest condiment s-a demonstrat că reduce riscul de accident vascular cerebral la şoareci cu 40 la suta, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Neurochimie. Acidul carnosic pare să determine un proces care protejeaza celulele creierului de efectele daunatoare ale radicalilor liberi, care agravează efectele unui accident vascular cerebral. De asemenea, poate proteja împotriva bolilor degenerative, cum ar fi Alzheimer şi efectele generale de  îmbătrânire.

 

Scorţişoara

Cunoscuta mai ales pentru deserturile dulci şi mai ales din mancarea indiana, scorţişoara este bogata în antioxidanţi care inhibă coagularea sângelui şi combate dezvoltarea bacteriilor inclusiv in cazul aparitiei respiratiei rău mirositoare. Unele studii sugereaza de asemenea, că ar putea ajuta la stabilizarea zaharului din sange, reducand riscul de diabet de tip 2.  Ce e cu adevarat important este faptul ca ea poate ajuta la reducerea colesterolului rău din sange. Incercaţi o jumatate de lingurita de scortisoara pe zi în iaurt sau fulgi de ovăz.

 

Seminţele de in

Sunt bogate în proteine si fibre, aceste mici seminţe oferă o cantitate importanta de Omega 3 si acizi graşi, acizi care reduc petele de pe piele prin continutul de fier si reduc totodata si ridurile fine.

 

Smochinele (foarte sanatoase)

Bogate in potasiu, mangan, si antioxidanti, de asemenea regleaza nivelul pH-ului în organism, făcând  mai dificila invazia de agenţi patogeni. Fibrele din smochine pot determina scaderea zahărului din sânge, reducerea riscului de diabet zaharat. Selectaţi smochine cat mai inchise la culoare si le mancati ca atare sau in amestec cu alte fibre.

 

Somonul salbatic (s-a aprobat deja varietatea modificata genetic pentru consum asa ca mare atentie la ce cumparati! S-ar putea sa fie celalalt!)

Un sfert de portie de somon inseamna aproximativ 2.000 de miligrame de acid docosahexaenoic (DHA) şi acid eicosapentaenoic (EPA), omega-3 acizi graşi, care servesc drept ulei pentru imbunatairea activitatii cerebrale , un adevarat „brain’s hardware”. Dacă doriţi să va păstraţi inteligenţa intacta cu trecerea anilor , începeti sa consumati Omega 3 din timp. De ce este atât de importanta sa fie somon salbatic? Datorită faptului că, peştii de crescătorie, sunt îngrăşati cu soia (OMG), soia fiind cea care distruge uleiul Omega 3.

 

Spanacul (cel cultivat organic si non-OMG)

Frunzele verzi ale spanacului sunt echivalente cu inima unui om sanatos. O masa cu spanac inseamna aport sustinut de minerale esentiale potasiu şi magneziu şi este una din sursele de top de luteina, un antioxidant care poate ajuta la prevenirea înfundarii arterelor. Plusul de vitamine si nutrienti pot susţine  densitatea minerală osoasă, atacul de prostata al celulelor canceroase, reduce riscul unor boli de piele, lupta impotriva cancerului de colon şi creşterea nu în ultimul rând, a fluxului sanguin la nivelul penisului.

 

 Stridiile (daca sunt proaspete si daca stiti sa le alegeti)

Crustaceele , în general, sunt o sursa excelenta de zinc, calciu, cupru, iod, fier, potasiu, seleniu. Dar carnea cremoasa de stridii este renumita pentru capacitatea sa de a ridica nivelul testosteronului şi a proteja împotriva cancerului de prostată.

 

Tonul (dar sa fie ton! pentru ca pe piata ambalat ca ton se vinde altceva(!) adeseori fiind o ruda a sa … mult mai … ieftina)

Acesta are un mic secret: Seleniu (Se). Acest nutrient ajută la păstrarea elastinei, o proteina care menţine pielea netedă şi este de asemenea antioxidant, este ca un tampon împotriva soarelui (opreşte radicalii liberi rezultati din expunerea la UV si care duc la deteriorarea celulelor). Tonul este, de asemenea, o mare sursă de proteine, nu contine grasimi rele şi mai contine si cantitati insemnate de niacin care s-a dovedit ca ajuta la scăderea colesterolului.

 

Uleiul de măsline extra–virgin (probabil cel mai falsificat aliment din lume, asa ca mare atentie)

Este bogat în beneficele grasimi mononesaturate. Acizii graşi şi polifenolii reduc inflamtia celulelor şi articulaţiilor. Un studiu în revista Nature a constatat că este la fel de eficace ca Advil (medicament de sinteza ) la reducerea inflamaţiilor.

 

Vinul roşu (nu cel din pastile, cel din fermentatie traditionala)

Contine resveratrol – un compus natural care scade LDL, HDL şi previne formarea cheagurilor de sânge, vinul roşu – poate fi numit cu adevărat un life saver. Vinul rosu este, de asemenea, o sursa bogata de flavonoide, antioxidanti care ajuta la protejarea mucoasei vasele de sânge din inima şi face mai putin probabila moartea de boli cardiovasculare, potrivit cercetătorilor japonezi.

Digg This
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s