Cum să recunoasteti plasticele, in special pe cele periculoase! (II)

Plastic # 2: polietilenă de înaltă densitate (HDPE)

HDPE reprezintă polietilenă de înaltă densitate, care este un termoplastic obtinut din petrol. Acesta este teoretic considerat ca fiind cel mai sigur plastic disponibil pe piata, deoarece este aproape inert din punct de vedere chimic.
Acest plastic este foarte utilizat pentru fabricarea sticlelor de lapte, apă, suc, cosmetice, sampon, diverse feluri de mâncare, salata și detergenți de rufe și de curățare de uz casnic. Genti pentru alimente și garnituri, cutii de cereale, de asemenea, sunt realizate diferite seturi de cutii pentru excursii, recipienti pentru medicamente.

HDPE este considerat un plastic de risc scăzut.

Dar, un studiu 2011 a subliniat, ca cele mai multe produse din material plastic exercita un efect chimic de reducere a activitatii estrogenice – inclusiv HDPE. Produsele chimice având activitate estrogenică (AE) sunt suspectate de faptul ca provoca probleme grave de sănătate, în special in doze mici atat la mamifere fetale cat și la minori. Expunerea la AE a fost demonstrat deja ca are capacitatea de a modifica structura celulei umane, situatie care prezintă potențiale riscuri pentru sugari si copii.
Observatie: din toate elementele din plastic disponibile în comerț (recipienti, ambalaje, pungi) se scurg cantități detectabile de substanțe chimice care au AE, mai ales daca aceste elemente din plastic sunt expuse la apa la temperatura de fierbere, la lumina soarelui (UV) și / sau la microunde (telefonul GSM sau cuptorul cu microunde).
Este demn de remarcat faptul că, așa cum a subliniat si NPR, “Studiul nu se refera la riscurile pentru sanatate. Este pur și simplu legat de întrebarea dacă produse din materialul plastic comun exercita actiune depresiva prin substantele chimice estrogene continute – altele decât BPA (deja recunoscut ca posedand aceasta activitate).”

Sfarsitul partii a doua

Digg This
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s