Inghetata, Cancerul si … Fertilitatea! (I)

Observatie: cum piata este deja suprasaturata de studii peste studii, care toate vorbesc cu si despre inghetata, dar evita sa sublinieze adevaratele efecte si riscuri ale consumului de zeama de zer chimizat, demineralizat, dar indulcit si “colorat” “natural”, si cum sezonul e deja aproape de final, m-am gandit sa completez exact cu ce nu se spune despre acest produs care intr-un fel mi-a luminat copilaria dar pe care azi nu l-as recomanda nici macar dusmanilor si asta din considerente pur crestine!

Vestea buna: consumatorii vor reduce banii treptat, treptat suma de bani alocata pentru achizitonarea acestui produs sinistru.

Vestile rele: in cele ce urmeaza!

Pe plajele litoralului romanesc, si nu numai, sunau inca, in urma cu cateva zile, clopoteii si megafoanele vanzatorilor de inghetata, tonetele marilor producatori erau si ele prezente la datorie, iar o rulota comerciala tip fast food, prietenoasa in aparenta si accesorizata cu fel de fel de reclame peste reclame la inghetata avertiza trecatorii grabiti si toropiti de soare ca o cremă de inghetata ii va racori atat de bine ca brusc se vor simti exact ca la Polul Nord.

Evident ca, o multime de copii se tineau roata dupa ea, asteptand cu nesat momentul in care se va opri din miscare si vanzarea va incepe. Nici un micut, cu banii tinuti strans in manute, nu vroia să fie excluse de la acel moment magic, nu-i asa, in care el se va cinsti cu o înghețata delicioasa. Asa ca, nici un parinte, cat de cat intreg la cap, nu si-ar fi oprit copilul de la aceasta placere a verii, el, copilul si prietenii prieteniilor lui primind rapid o suma de bani corespunzatoare pretului afisat mare pe laterala rulotei, asta ca nimeni din cei prezenti sa nu rateze senzatiile dulci si colorate la fel de strident ca in reclamele de pe lateralele rulotei?
Cu toate acestea, parintii, doar vazand „culorile stridente”, mai mult decat nenaturale, si aducand mai mult a telenovela latino-americana, erau clar complet dezinformati de ceea ce este, si de fapt reprezinta, în cele mai multe din cazuri ingerarea mult indragitei creme indulcite si colorate sintetic, servindu-se uneori chiar alaturi de tancii lor cu una, doua sau mai multe portii de chimicale la cornet, sandwhich sau baton, si neglijand faptul, aparent banal, ca nicaieri nu era afisata o reteta, ceva, doar niste placute albe pe care, sta scris de mana, usor stangaci, cu o carioca albastra, o notita menita sa te avertizeze asupra tipului de inghetata aflat in respectivul vas stralucitor de inox, ce stralucea de iti lua ochii in bataia razelui soarelui si asa destul de arzator.

Prevenirea și limitarea consumului acestei creme inghetate ar fi trebuit să fie prioritatea oricărui părinte în cauză, dat fiind urmarile asupra starii de sanatate a copilului lor. Dar, evident, nu era chiar asa!

Toți proprietarii de astfel de afaceri, ca este ea rulota, chioşc stradal, magazin cu staif, sau restaurant de fite, toate sunt dotate cu exact aceleasi tipuri si forme de accesorii de bucătărie, personalizate pana la refuz si similare pana la ultima piulita, adica refrigeratoare, invertoare de putere și evident difuzoare cu muzică, data, cum altfel decat la maximum, conform unui principiu straniu in care daca nu il gonesti din prima, macar il zapacesti de cap, cu ritmul respectiv dat la maxim, si la care din cand in cand auzeai si o mica reclama, nevinovata chiar, la produsul aflat in burta vitrinei.

Toti, dar absolut toti acesti proprietari de afacere sunt efectiv mândri de funcționarea afacerii lor, dar mai ales de aspectul vitrinelor frigorifice repartizate uniform și iau în considerare, cu meticulozitatea specifica acordata gastei cu oua de aur, doar functionarea si intretinerea aparaturii necesare obtinerii de profit cu siguranță mentionand acest lucru drept o prioritate a intreg personalului angajat, mai ales ca mii de copii roiau zilnic aproape de afacerea lor, zilnic, asta intamplandu-se macar trei luni pe an, daca nu chiar patru. Din păcate, cei mai multi dintre acesti proprietari nu sunt nici pe departe conștienți de formulele nocive care alcatuiesc crema moale si racoroasa a inghetatei care le umple buzunarele. Ei pot fi familiarizati cel mult cu cateva din elementele de bază ale acestora, adica lapte, zer, zahăr, smântână, vanilie sau ciocolată, elemente pe care vanzatorii legali de prafuri toxice incluse pompos sub denumirea de praf de inghetata le-au prezentat si repetat, ca niste papagali bine antrenati in lungile perioade de pregatire din extrasezon, dar sunt complet necunoscatori in privinta altor tipuri de ingrediente mai mult sau mai putin discrete dar critice pentru fiecare formulă creata de cei ce vand si impacheteaza aceasta otrava, si pe care cu siguranta distribuitorii de praf nici macar nu le-au amintit, omitand sa le si prezinte chiar si celor care ii intreaba direct.

Toate „afacerile” care servesc si ofera inghetata moale, usor topita, datorita in special temperaturilor cu adevarat iesite din tipare, si pe care majoritatea dintre noi le gasesc ca fiind departe de cele traite in copilarie, trebuie să utilizeze din plin concentratii imense de emulgatori pentru a înlocui proteinele de suprafata si pentru a ajuta la pastrarea cat mai mult timp a formei in stare buna de consumat in conditiile caniculei a congelatului de apă cu chimicale.

Majoritatea sunt insa substanțe uzuale destul toxice cum ar fi polisorbații, caragenan, gumă de guar, mono- și digliceridelor, dar și altele, mai putin familiare dar extrem de toxice. Acestea conțin, de asemenea o gramada de indulcitori artificiali si conservanti chimici care contribuie din plin ca aceste produse partial înghețate sa fie de fapt un amestec chimic de otravuri pentru copii și pentru organismelor lor aflate in creștere, dar si pentru adulti si batrani, deopotriva.
Pe langa laptele atat de uzual afisat si in realitate inlocuit de o varietate extrema de zer indulcit, demineralizat, degresat, apare eventual si zahărul, dar și substante ce dau un aspect frumos de cremă fina, si care au si ei propriile lor probleme (deoarece acestea sunt fabricate evident din surse mai mult sau mai putin convenționale), prezentand aici o listă de ingrediente suplimentare prezente în mai mult de 95% din toate varietatile servite cu atata pompa populatiei, formule care includ un minim de 3 pana la 5 stabilizatori și emulgatori impreuna cu arome artificiale. Colorantii isi joaca si ei rolul lor, cinic, mai ales cei provenind din industria textila, fiind fie extrem de persistenti si toxici fie cancerigeni, ca dealtfel si multe din substantele adaugate pe sest si lipsa la eticheta din motive obiective si relativ usor de intuit.

1. Sulfat de calciu
Un element prezent in orice laborator de analize uzuale industriale, sulfatul de calciu este utilizat atat ca un agent deshidratant cat și ca un coagulant puternic (cu alte cuvinte, o substanta menita să usuce și să coaguleze). În stare nerafinata, este o piatra translucida alba care provine din gips și anhidrit. Parțial, sub forma de gips deshidratat este, de asemenea, cunoscut si sub numele de tencuiala, care este doar unul din ingredientele majore pentru repararea peretilor de gips-carton si care este utilizat in obtinerea de mulaje, deci chiar nu are ce cauta in nici unul din produsele alimentare destinate consumului, fie el uman sau animal. Sursele comerciale de sulfat de calciu în crema moale de inghețată sunt fie de origine animală (de la vacă sau porc) fie sintetice, fabricat de industria specifica si purificat teoretic la nivel alimentar.

2. Polisorbat 80
Polisorbat 80 a fost dovedita ca fiind o substanta gasita responsabila de aparitia unor afectiuni grave ale sistemului imunitar și care poate provoca chiar șoc anafilactic sever, uneori ducand chiar la deces. Potrivit “Annals of Allergy, Asthma and Immunology”, Volume 95, Number 6, December 2005 , pp. 593-599(7), “este de relevanță cunoscut faptul ca este inductor” ascuns “de reacții anafilactoide“, și “Polisorbat 80 a fost identificat ca agent etiologic pentru reacții de tip anafilactic de origine neimunologică la pacienti. Studiul a inclus o femeie gravidă care a suferit un puternic șoc anafilactic după ce a fost perfuzata cu o solutie de multi-vitamine care conținea evident Polisorbat 80.

În afară de aceasta, au existat studii publicate în „Food and Chemical Toxicology”, care au arătat că Polisorbatul 80 cauzeaza infertilitate. Copiii de șobolani femele au fost injectati cu polisorbat 80 în zilele 4-7 dupa nastere. Aceasta accelerat maturizarea șobolanilor și a provocat modificări ale mucoasei vaginului si uterului, schimbari hormonale, deformari ovariene și foliculi degenerativi.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Proprietății Intelectuale, care face parte din Organizația Națiunilor Unite, oamenii de stiinta din aceasta organizatie studiaza posibilitatea dezvoltarii unor vaccinuri special concepute pentru a afecta fertilitațea, aceasta drept metodă de contracepție. Un ingredient sugerat pentru acest tip de vaccinuri este tocmai Polisorbat 80 (de asemenea, cunoscut sub numele tween 80). Deoarece este un ingredient preferat si agreat totodata, oamenii de stiinta sunt, evident, conștienți de capacitatea sa de a provoca infertilitate.
Tween 80 sau Polisorbat 80 este prezent in proportie de 95% in toate produsele tip inghetata de pe piata! Sa fie oare intamplare?

3. Hidroxid de magneziu
Un compus anorganic, hidroxidul de magneziu este o componentă comună a multor formule antiacide și laxative care interfereaza cu absorbtia de acid folic și fier. În plus, acesta poate fi folosit ca deodorant, înălbitor în soluții de albire și are chiar proprietati de reducator de fum degajat in combustia materialelor compozite, fiind adaugat in multe materiale de constructie, avand chiar proprietăți ignifuge! Ce cauta in inghetata? Trebuia probabil sa fie probabil si ignifuga!

4. Gumă xantan
Gumă xantan este un produs obtinut prin fermentarea glucozei si/sau zaharozei de catre bacteria Xanthomonas campestris. Una dintre proprietățile sale cele mai remarcabile este capacitatea sa de a produce o creștere semnificativă a viscozității oricarui lichid, prin adăugarea unei cantități foarte mici de gumă, de obicei mai puțin de un procent. Din acest motiv, este folosit ca emulgator într-un procent foarte mare in înghețata din întreaga lume. Si la noi este prezent in 98% din inghetatele vandute pe piata.

Ca polizaharidă, una dintre problemele principale generate de acest aditiv alimentar este faptul că se obtine din porumb. Oamenii care au alergii la porumb ar putea să nu fie conștienți că acești aditivi pot provoca reacții diferite atunci cand sunt consumati. Mai mult decât atât, un procent foarte mare de porumb din întreaga lume este modificat in prezent din punct de vedere genetic (PSMG) situatie care este apoi reflectată în producția de mai multe tipuri de gumă xantan, ingredient omniprezent in produsele din Romania. Alimentele modificate genetic sunt un mare motiv de îngrijorare pentru multi, constienti ca mii de ani de evolutie nu pot fi brusc inlocuiti de unii cu pitici pe creier si aere de creatori.

Unii oameni dezvolta o alergie la gumă xantan convenționala, cu diverse simptome gastro-intestinale, cum ar fi balonarea, gaze și diaree. Chiar consumul unei cantităti foarte mici poate duce la zile si zile de recuperare si la multe excursii la baie. Pentru altii o reactie tipica provocata de ingerarea de xantan este aparitia brusca, din senin chiar a durerilor de cap si migrenelor si chiar senzatii de mâncărime a pielii.

Existenta plantei – sursa de gumă xantan naturala, organica adica, care nu este nici modificata genetic si nici nu provine din derivate de porumb, totodata fără nici o procesare chimica într-un laborator sau fabrica, nu genereaza nici un fel de probleme consumatorilor. Unii oameni, care dezvolta reactii adverse la sursele de xantan sintetice si apoi consumă din surse naturale organice, teoretic aceeasi materie (practic se pare ca nu), nu experimenteaza absolut nici un simptom, din toate cele anterior prezentate. Sa fie doar o intamplare acest lucru, sau este un avertisment clar pe care natura ni-l ofera inca odata spre a ne fi invatatura de minte?

5. Sirop de porumb solidificat
Siropul de porumb, siropul de porumb solidificat cu concentratie ridicată de fructoză (HFCS) sunt toate obtinute din porumb, modificat si el evident din punct de vedere genetic, pentru optimizare si eficientizare, deci toate, dar absolut toate derivatele sale provin din plante superioare modificate genetic (PSMG).

Rezultatele prezentate in cadrul Canadian Neuroscience Meeting din 2013 arata ca siropul de porumb bogat in fructoza (HFCS), poate provoca reactii comportamentale similare cu cele produse de abuzul de droguri, cum ar fi cocaina. HFCS provoaca rezistenta la insulina, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, cresterea in greutate ridicata, asta ca să nu mai vorbim de faptul ca este fabricat din porumb modificat genetic. CRA a simtit ca necesara schimbarea numelui, lucru ce ar crea într-un fel “claritate” pentru consumatori.

Fiecare dintre aceste ingrediente va oferi copilului dumneavoastră o pofta de si mai mult zahăr in alimente. Aceste ingrediente interfera de fapt cu hormonii care spun creierului unui copil ca acesta este satul! Prin urmare, este foarte comună tendinta de a manca mult prea mult in conditiile in care alimente care contin HFCS (sau chiar ultimele două) sunt din ce in ce mai prezente pe piata romaneasca.

În SUA, HFCS este etichetat, însă în Canada si Europa acesta poate fi inca mascat sub denumirea aparent inofensiva de glucoză-fructoză, sirop de glucoza-fructoza, sirop de fructoza din porumb, etc.

6. Sorbat de potasiu
Industria alimentară si oamenii de stiinta vanduti vor repeta precum papagalii, mituri si povesti inventate si totodata nesfârsite, in care sorbatul de potasiu nu reprezinta o amenintare la adresa sănătătii, din cauza numeroaselor studiilor platite si inregistrate frecvent de catre acestia privind siguranta si profilul sau non-toxic. Ca întotdeauna în functie de situatia si sursa de la care te informezi, faptele care contrazic înregistrările de sigurantă sunt extrem de usor de găsit. E plin net-ul cu alte cuvinte!

Rapoarte legate de chimia alimentelor si toxicologie au etichetat sorbatul de potasiu drept cancerigen, aceleasi rapoarte arată rezultate pozitive în mutatiile liniilor de celule de mamifere. Alte studii au demonstrat efectele sistemice si toxice generale asupra organelor non-reproductive la animale. Nu există studii pe termen lung care sa fi fost vreodata initiate, fie pe animale, fie pe oameni, din lipsa de fonduri evident, deci nu exista pur si simplu suficiente dovezi pentru a teoretiza ceea ce s-ar putea întâmpla după ani de ingerare a acestui conservant. Cu toate acestea, pe baza efectelor cancerigene si toxice pe termen scurt, este oare necesara si aduce oare vreun plus de valoare estimarea riscului pe termen lung? Un termen lung, in conditiile date ar aduce cel mult o estimare parametrizata a momentului in care s-ar declansa cancerul, in functie de persoana, grupa de sange, samd.

Sfarsitul partii intai

Digg This
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s