Vasul de lut

Ignorat de multi dar adanc inradacinat in istoria poporului roman inca de pe vremea preistoriei, acest tip de vas a permis pastrarea alimentelor si cerealelor in cele mai bune conditii. Ulciorul de lut nesmaltuit oferea taranilor aflati la munca sub dogoarea soarelui o apa rece si cristalina fara nici un fel de “adaos” sau “chimicala” nedorita.

In prezent, goana dupa nou si “sanatos” in reclame, a alungat treptat treptat acest tip de vase din bucataria fiecaruia. Si raul s-a produs … .

Studiile au aratat cat de sanatoase sunt gatite si pastrate alimentele si lichidele alimentare in vase si ulcioare de lut. Creanga, remarca cu nostalgie in scrierile sale importanta vasului de lut in gospodaria traditionala, de la smantanitul laptelui la pastratul si gatitul sarmalelor. Si totusi, majjoritatea celor din ziua de azi le evita in gospodarie. Oare de ce?

Intrebarea este ramasa evident fara raspuns in contextul in care cosmopolitismul declarat al romanilor ii indeamna sa se plece in fata oricarui “produs” al civilizatiei vestului si sa renunte la tot ceea ce ii caracteriza. Si acest proces tragic a alungat multe lucruri bune din gospodaria lui in favoarea mult mai toxicelor vase de tip TEFLON sau aluminiu, aratoase si stralucitoare.

Si aceste noutati contribuie din plin la o otravire lenta si sigura a celor ce arunca banii pe ele, “ajutandu-i” sa descopere de timpuriu binefacerile Big Pharma, de la varste din ce in ce mai fragede. Daca prostia ar durea am avea in mod cert nevoie de … protectii auditive la deplasarea intre diferite locatii.

Cand ne vom trezi oare? Probabil ca niciodata …

Digg This

Leave a comment