… cu bazaconii!

Termen interesant, in aparenta, dar devenit brusc vedeta pe tipla din Romania. Si asta in conditiile in care, termenul era destul de rar utilizat in limba vorbita curenta, cel putin pana acum cativa ani. Dar, progresele extraordinare ale stiintei si totodata tintind imaginatia colectiva sau individuala sunt si ele supuse, cum altfel, vulgarizarii, asa ca termenul inlocuieste rapid, si cu succes din ce in ce mai mare, multi termeni deja consacrati.

Ca sa intelegem mai bine termenul trebuie sa pornim insa de la definitia acestuia:

BAZACÓNIE, bazaconii, Lucru bizar, de mirare, de necrezut. ♦ () Năzbâtie, poznă, ștrengărie. – Din bezŭ-zakonije.
Sursa: DEX ’09 (2009)

Deci, cand auzim ca un produs are bazaconii, la ce ar trebui sa ne asteptam, la un lucru bizar, ce ne starneste oarecum mirarea si devine brusc de necrezut sau la o nazbatie a producatorului, o pozna chiar, devenita brusc strengarie in fata autoritatilor din domeniu? Oare normele alimentare cum ar explica aceasta situatie aparent gregara?

Nici una, nici doua, televiziunile noastre prezinta fel de fel de emisiuni cu si despre bazaconii. Iar termenul devine si el din ce in ce mai frecvent utilizat, in situatii contextuale din ce in ce mai diversificate.

Uneori lipsa termenilor adecvati din vocabularul intervievatului il determina pe acesta sa foloseasca acest cuvant pentru a ii suplini cu brio. Iar rezultatul este mai mult decat ilar. Dar, cum treaba merge struna, nu este nici o nevoie reala de schimbare, si asta in virtutea principiului conform caruia, mai binele, este in mod cert dusmanul binelui. Deci, ramane exact asa cum am stabilit, adica un indicator teribil al nivelului de pregatire extraordinar, nemaipomenit si de neinlocuit al respectivului personaj.

Din pacate lista vorbitorilor intervievati si care cad prada termenului atat de impropriu utilizat, bazaconizati am putea spune sau, cu alte cuvinte, deveniti si ei la randul lor, brusc, bazaconizabili, creste direct proportional cu lipsa pregatirii lor in domeniul in care isi dau cu parerea.

Homo universalis, visul din perioada renascentista este azi tot mai greu de implinit si realizat din cauza volumului imens de informatie ce ar trebui procesat si inteles. Asa ca, toata emisiunea televizata devine ea insasi o bazaconie, o gluma tipica, sinistra, oarecum trista, dar atat de familiara, incat privitorii din fata tembelizorului, aflati ca de obicei pironiti in fata noului zeu modern si cufundati intr-o transa adanca si posibil fecunda, se obisnuiesc repede cu termenul si chiar il inghit pe nemestecate.

Prin urmare, pe nesimtite chiar, si celebra emisiune cu surprize, surprize, (dar ce surprize), revine si ea, la fel de brusc, in amintirea celor deja tulburati de lumina mult prea albastra a ecranului vesnic aprins, lumina ce le perturba somnul linistit si le da in schimb idei fecunde, nascute in plina bezna a noptii, iar rezultatele acestor idei nu intarzie sa apara pe piata. Apar astfel produse noi pe rafturi, cum altfel decat evident ca alimentare, cu fel de fel de … bazaconii, prezent fiind si termenul in sine, si chiar transpus direct si nemodificat pe reclama ambalajului devenit astfel produsul final al diviziei de marketing. Iar lumea zambeste si ea, pentru o perioada mai scurta sau mai lunga, un zambet tamp si sinistru in acelasi timp, traind aparent fericita la umbra unui limbaj atat de  usor inteligibil, vulgar am putea spune daca nu ne-am stabili niste norme de exprimare clare.

Gata, va las, mie sincer mi-a ajuns de atatea bazaconii pe care le vad zilnic, cam peste tot prin realitatea romaneasca contemporana, devenita si ea, odata cu cresterea utilizarii acestui termen, intrucatva mai trista si mai cenusie.

Parca nu era destul de … vesela si fara.

Digg This
Advertisements

2 thoughts on “… cu bazaconii!

  1. Citat: Uneori lipsa termenilor adecvati din vocabularul intervievatului il determina pe acesta sa foloseasca acest cuvant pentru a ii suplini cu brio. Iar rezultatul este mai mult decat HILAR. Dar, cum treaba merge struna, nu este nici o nevoie reala de schimbare, si asta in virtutea principiului conform caruia, mai binele, este in mod cert dusmanul binelui. Deci, ramane exact asa cum am stabilit, adica un indicator teribil al nivelului de pregatire extraordinar, nemaipomenit si de neinlocuit al respectivului personaj. Încheiat citatul. Că tot vorbim de bazaconii, o ciudățenie este și folosirea termenului, ”hilar”, pentru a descrie ceva amuzant, comic, hazliu, nostim, vesel, care, conform DEX-ului, ar trebui descris prin termenul, ”ilar”.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s