Constiinta, Deontologie, Profesionalism …

Trei cuvinte mari, devenite relativ brusc … banale, in societatea romaneasca. Trei cuvinte care, in 25 de ani s-au erodat complet, care chiar nu-si mai au cautarea intr-o societate romaneasca, aflata in plina descompunere.

Toate cele trei cuvinte ne definesc in primul rand ca oameni, indiferent de meseria in care ne-am pregatit, toate fiind necesare pentru a merge drept, inainte.

“Profesionalismul” HR-ului romanesc a mers mereu pe chilipiruri, a mers pe ideea ca pot “cumpara” ieftin valori pe care de altfel ar fi trebuit sa le plateasca “gras”. Asa, adevaratii profesionisti nu au mai avut loc, doar lichelele cu titluri cumparate. Asa am ajuns azi sa avem cele mai mici salarii din Europa. Asa ne-am batut joc de valorile cu greu construite, alegand plagiatul si incurajandu-l direct si indirect. Cine nu si-a construit cariera prin munca cinstita si asidua se vinde ieftin, foarte ieftin, pe un pumn de … banuti. Iuda moderna!

Sa luam mai intai cuvantul constiinta: Ce reprezinta aflam din urmatoarea definitie:

CONȘTIÍNȚĂ, conștiințe, s. f. 1. (Fil.) Sentiment, intuiție pe care ființa umană o are despre propria existență; p. ext. cunoaștere intuitivă sau reflexivă pe care o are fiecare despre propria existență și despre lucrurile din jurul său. 2. Faptul de a-și da seama; înțelegere. 3. (În opoziție cu existența, materia) Gândire, spirit. 4. Sentiment al responsabilității morale față de propria sa conduită. ◊ Caz (sau proces) de conștiință = dificultatea de a hotărî într-o problemă morală greu de rezolvat. Mustrare de conștiință = remușcare, regret. ◊ Expr. A fi cu conștiința împăcată sau a nu avea nimic pe conștiință = a fi convins că nu a săvârșit nimic împotriva legilor moralei sau juridice. A fi fără conștiință = a fi lipsit de scrupule. Cu mâna pe conștiință = cu toată sinceritatea. 5. (În sintagma) Libertate de conștiință = dreptul recunoscut cetățenilor de a avea orice concepție religioasă, filosofică etc. [Pr.: -ști-in-] – Din fr. conscience, lat. conscientia (după ști).
Sursa: DEX ’09 (2009)

Daca ne batem joc de propria constiinta devenim animale, nimic altceva, fie ca vrem sa recunoastem fie ca nu vrem.

Al doilea termen important in viata oricarui om care a investit in pregatirea sa este deontologia. Conform dictionarului avem urmatoarea definitie:

DEONTOLOGÍE s. f. 1. Totalitatea normelor de conduită și obligațiilor etice ale unei profesiuni (mai ales a celei medicale). 2. Teorie a datoriei, a obligațiilor morale. [Pr.: de-on-] – Din fr. déontologie.
Sursa: DEX ’09 (2009)

Daca renuntam si la deontologie atunci degeaba am pierdut ani invatand, suntem ma jos decat cele ce-si vand corpul pe strada. Ne orientam dupa cum bate vantul.

PROFESIONALÍSM s. n. 1. Profesionism. ♦ Conștiință profesională. 2. Cuvânt care aparține unui limbaj profesional. [Pr.: si-o-] – Din fr. professionnalisme.
Sursa: DEX ’09 (2009)

Acum e acum, profesionalismul se confunda in majoritatea cazurilor cu constiinta profesionala. Dar cum sa ai constiinta profesionala cand nu mai ai propria-ti constiinta?

Cum sa ajungi sa faci rau, si asta cu buna stiinta? Cum, utilizand informatii dobandite cu greu, in anii de facultate, sa renunti brusc la constiinta, la deontologie si la profesionalism, si sa faci sau produci ceva, orice, pe care tu insuti nu l-ai cumpara, consuma sau utiliza? Dar sa te astepti sa-l consume ceilalti si sa fii si mandru de asta! Cum te numesti in acest caz, daca faci acest lucru zilnic, an de an, zi de zi si din cauza ta semenii sufera, se imbolnavesc, sau, mai grav, mor. Cum, facand acest lucru, sa iti castigi banii astfel si sa mai ai si pretentia ca o faci in mod cinstit cand cu buna stiinta, deliberat, constient chiar, ii omori pe ceilalti!Oare legislatia noastra nu prevede chiar nimic in acest caz? Ei bine nu! De aceea s-a votat Codexul Alimentar, de aceea se voteaza si adopta proceduri medicale, de aceea a disparut termenul de pacient, ramanand doar boala, boala definita stiintific, si care se trateaza dupa “proceduri standard”, proceduri care le asigura imunitatea in caz ca lucrurile merg prost. De aceea se voteaza legea vaccinurilor, pentru ca unii au deci ca altii trebuie sa sufere. Chestie complet generalizata intr-o tara aflata in plin proces de … putrefactie sociala.

Vestea cu adevarat trista este ca nu esti singur, tu cel ce ai renuntat la constiinta, la deontologie, la profesionalism, sunt multi ca tine, mult prea multi, extrem de multi. Asa ne furam caciula zilnic, de 25 de ani! Asa ne-am “educat” la umbra trogloditilor, femeilor usoare, manelelor. Iar rezultatele le … culegem … .Acum ttrebuie sa dam la o parte uscaturile ca sa vedem padurea si nu invers. Valorile s-au dus de mult timp. Nimeni nu te mai invata notiuni legate de constiinta, de deontologie si de profesionalism, asta nici in scoala, nici in liceu. Trogloditii care ne “conduc” vor (trebuie) sa te invete insa cu totul si cu totul alltceva – anume MIZERII aduse prin ONG-uri anti- … (sociale, nationale, romanesti, crestine, normalitate)! Atat!

Ce te defineste ca om, ca fiinta religioasa, ca pastrator al traditiilor mostenite trebuie sa dispara. Aici s-a ajuns, aici ai ajuns draga vandutule. E randul fiecaruia sa se trezeasca, e randul fiecaruia sa vada ce, cum si mai ales unde a ajuns si sa aleaga! Asta daca mai are vreo urma de constiinta, de orice fel! Daca nu, asta e … am fost! O sa ne regasim mai mult sau mai putin fericiti doar in cartile de istorie si cam atat … .

Digg This
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s